Veleposlanica Francuske U BiH

Bodonyi: Mladi političari su budućnost BiH, ali istovremeno i EU

Bodonyi
07.02.2017.
u 15:45

Veleposlanica Francuske u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi istakla je u uvodnom obraćanju na seminaru za mlade političke lidere u vezi s vladavinom prava i procesom europskih integracija u BiH da je vladavina prava ključni termin europskih demokracija koji približava sve zemlje koje žele postati članice Europske unije (EU).

Također, dodala je, to je i osnovna karakteristika demokratskih režima, dok su ključni parametri za osnivanje vladavine prava - nepostojanje korupcije, integrirana administracija i uprava te zagarantirana nezavisnost medija.

Tema seminara, koje je danas u Sarajevu organiziralo Veleposlanstvo Francuske u BiH i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHRBiH), je pravna država, kako se ona ostvaruje i kako opstaje.

Ovo je prvi u nizu seminara iz programa koji implementiraju francusko veleposlanstvo i YIHRBiH radi omogućavanja mladim akterima iz političkog života BiH, članovima političkih stranaka ili organizacija civilnog društva da bolje razumiju izazove europskih integracija.

Francuska veleposlanica je naglasila da su mladi političari budućnost BiH, ali istovremeno i EU, dodajući da ih često kritiziraju da su korumpirani, iako se zapravo radi o vrlo teškom poslu.

- Baviti se politikom na dobar način znači preuzeti izuzetno veliku odgovornost i obavezno posjedovati veliko znanje - kazala je Bodonyi.

Napomenula je da su građani sada postali veoma zahtjevni i da imaju velika očekivanja te navela primjer Rumunije u kojoj tamošnje građanstvo danima protestuje protiv vlade ove zemlje.

- Političari moraju biti primjerni, jer to ljudi koji su glasali za njih zaslužuju - smatra.

Jedan od sudionika na seminaru, koordinator Odbora za pitanja mladih Demokratske fronte Amir Vrca, istakao je da je svaki seminar koji za temu ima vladavinu prava i europske integracije u BiH, značajan, pogotovo što se ove teme danas u medijima i u javnom diskursu obrađuju jako paušalno.

Sudionici seminara danas također imaju priliku za razgovor s francuskim zastupnicima Pierre-Yves Le Borgneom i Jean-Claude Mignonom koji borave u posjeti BiH radi pripreme izvještaja o vladavini prava na zapadnom Balkanu, a koji će predstaviti francuskom parlamentu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?