pričvršćeni za bocu

Boce s neodvojivim čepovima od srpnja obavezne u cijeloj EU, ovo je razlog

boca s neodvojivim čepom
30.05.2024.
u 07:09

Do srpnja ove godine sve države Europske unije moraju ukinuti odvojive čepove na plastičnim bocama do tri litre i zamijeniti ih onim neodvojivim

Već neko vrijeme, gotovo godinu dana, nemoguće je pronaći plastičnu bocu s odvojivim čepom. Zbog novih pravila EU, sada svaka plastična boca ima čep koji se ne može odvojiti, što mnogi nazivaju "najgorim izumom 21. stoljeća".

Čepovi sada ostaju pričvršćeni za bocu, a ljudi se žale da im smetaju dok pokušavaju piti iz boce te da im otežavaju točenje pića u čaše. Sigurni smo da i vama to ponekad ide na živce, a evo i zašto je uopće do toga došlo, piše Index.hr

Zašto su čepovi pričvršćeni na bocu?

Do srpnja ove godine sve države Europske unije moraju ukinuti odvojive čepove na plastičnim bocama do tri litre i zamijeniti ih onim neodvojivim, a to je dio EU direktive objavljene 2018. godine koja ima za cilj smanjiti količinu plastičnog otpada.

Naime, čepovi od plastičnih boca dosad su se odvajali i često završavali na neprimjerenim mjestima u okolišu, ne reciklirajući se, a istraživanja procjenjuju da su proizvodnja i spaljivanje plastike ispustili više od 850 milijuna tona stakleničkih plinova u atmosferu 2019. godine.

EU sada to želi barem malo ublažiti uvođenjem neodvojivih čepova na plastičnim bocama. A novi čepovi na bocama samo su jedna u nizu mjera koje EU planira provesti.

EU želi uvesti obnovljivu ambalažu

Europski parlament do 2030. godine želi uvesti u upotrebu samo obnovljivu ambalažu kako bi se količina otpada u Europi do 2040. godine smanjila barem za 15 posto, a prvo žele promijeniti neke sitnice zbog kojih se godišnje nakupi nekoliko tona otpada. 

Primjerice, sva ona mini-pakiranja šećera, začina, kečapa ili maslaca koja dobivamo u hotelima od 2030. godine više neće biti dopuštena ako nisu napravljena od čistog papira. Planiraju uvesti i promjene u trgovinama - voće i povrće koje teži manje od 1.5 kilograma više se neće smjeti pakirati u plastičnu ambalažu, a stvar prošlosti postat će i plastične vrećice za voće i povrće u trgovinama.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije