Naslovnica Vijesti

Blokiranje računa UNO najlošiji scenarij, urušava najprofitabilniju instituciju

Ne postojanje dogovora o presudi koja je izvršna dovelo je do blokade računa i ovaj problem nužno je što prije rješavati kako ne bi doveli u pitanje fiskalnu stabilnost BiH, smatra Bevanda
25. svibnja 2018. u 12:27 0 komentara 281 prikaza

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, koji je i predsjedatelj Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), ne želi komentirati sudske odluke, ali je učinio sve da se one ispoštuju pa tako i ona koja je, nažalost, dovela do blokiranja računa UNO, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH. 

Više puta na dnevnom redu UO UNO raspravljalo se o rješavanju ovog problema i bilo je jasno da je ovakav scenarij moguć, ali i da je najlošiji jer urušava najprofitabilniju i jednu od najboljih institucija BiH.

Ministar Bevanda podsjeća da je rukovodstvo Uprave ponudilo Upravnom odboru više rješenja, ali predstavnici FBIH nisu prihvatili nijedno. 

Ne postojanje dogovora o presudi koja je izvršna dovelo je do blokade računa i ovaj problem nužno je što prije rješavati kako ne bi doveli u pitanje fiskalnu stabilnost BiH. 

Ministar Bevanda smatra da tužbe ne vode nigdje osim u ovakve probleme, te je podsjetio da je i FBIH nedavno izgubila sudski spor o sličnim pitanjima. 

Svjestan težine situacije, ministar Bevanda na svakoj sjednici na dnevni red stavlja poravnanje među entitetima koje je u zastoju od 2013. godine, a više nema volje ni da se usvajaju odluke o privremenim koeficijentima o raspodjeli prihoda. 

Zbog svega predsjdatelj Bevanda smatra da bi najbolje bilo otvoriti za javnost sjednice UO, ali i Vijeća ministara i Fiskalnog vijeća, kako bi se vidjelo kome je na prvom mjestu opći interes i odgovornost, a kome politikantstvo te poziva entitete da pokušaju pronaći kompromis kako za ovu presudu tako i za raspodjelu prihoda od cestarina, priopćeno je. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.