Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Blokirane stotine milijuna KM investicija u Federaciji

08. travnja 2021. u 14:44 0 komentara 444 prikaza

Predsjednik FBiH Marinko Čavara odlučio je raspisati novi natječaj za izbor članova Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH nakon što su najutjecajniji strani diplomati, ali i predstavnici banaka zatražili da se žurno pronađe rješenje za imenovanje Povjerenstva, zbog čega stotine milijuna maraka stoje blokirane. Objasnio je kako je s potpredsjednicima donio odluku, ali da konačni izbor ima Parlament FBiH, gdje je procedura zapela posljednje dvije i pol godine, piše Večernji list BiH. 

Još 2018. godine Čavara je s potpredsjednicima Milanom Dunovićem i Melikom Mahmutbegović imenovao ovo Povjerenstvo.

Nemaju vodstvo

Čekalo se punih godinu dana na potvrdu Zastupničkog doma FBiH, a Dom naroda nikada nije dao suglasnost za to imenovanje. Za novi sastav bili su predloženi Esad Dželilović kao predsjednik, Matej Živković kao zamjenik predsjednika te Amir Ibrović, Adnan Zukić i Romeo Zelenika kao članovi. Iako se tvrdilo kako je problem što u Povjerenstvu nema nijednog Srbina, Čavara smatra kako je očito bit “želja da se utječe na ovo Povjerenstvo”. Danas u ovome Povjerenstvu, koje treba imati pet članova, praktički radi samo Živković, dok je Hasan Ćelam u prosincu “pao” u velikoj korupcijskoj aferi. Njemu je u veljači zabranjeno obavljanje dužnosti predsjednika Povjerenstva za vrijednosne papire Federacije BiH, ulazak u službene prostorije Povjerenstva te prilazak svjedocima. On je uhićen u akciji kodnog naziva “Profit” s još četirima osobama. Njih Tužiteljstvo Sarajevske županije tereti za kazneno djelo organiziranog kriminala s prijevarama u gospodarskom poslovanju, pranje novca, prijevare i zloporabe položaja ili ovlasti. Sada se ovo Povjerenstvo nalazi u dvostrukom problemu, nepopunjeno je i ne može odlučivati, dok s druge strane zaposleni ne mogu dobiti plaće. 
- On (Ćelam) nije pravodobno prenio ovlasti za postupanje na nekog drugog i time je de facto egzistencija zaposlenika u Povjerenstvu dovedena u pitanje zbog moguće neisplate plaća, doprinosa i neplaćanja troškova. Povjerenstvo u ovom tehničkom smislu funkcionira sve do razine donošenja odluka - rekao je član Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH Matej Živković. 
Zbog ovoga problema reagirala je Udruga banka BiH (UB BiH) te se priključila zajedničkoj izjavi Izaslanstva Europske unije u BiH, Veleposlanstva SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Ureda visokog predstavnika (OHR) koji su zatražili deblokadu rada Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH.

Predsjednik uhićen

- Zbog nemogućnosti rada Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH, na desetke milijuna maraka ulaganja u bankarski sektor u BiH na čekanju je već dulje razdoblje, a činjenica je da više od 400 neriješenih zahtjeva čeka odobrenje Povjerenstva, uključujući investicije u vrijednosti većoj od 100 milijuna maraka - naveli su bankari.

Oni vjeruju kako će nadležne strukture u okviru Parlamenta FBiH imati sluha za žurnost u rješavanju ovog pitanja imajući na umu da Povjerenstvo ne može obavljati ono zbog čega je osnovano posebnim zakonom, a to je zaštita investitora i nadzor tržišta i sudionika na tržištu te nadzor emisije i prometa vrijednosnih papira, kao i drugih radnji kojima se osigurava učinkovito funkcioniranje tržišta vrijednosnih papira kako bi se izbjegao nastanak štete tržištu kapitala, gospodarstvu, bankama, dioničkim društvima, dioničarima i investitorima. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.