NEVIĐENA DOMIŠLJATOST

Blokirali joj račun, a ona nagovorila direktora u banci da joj novac oroči pa 'zaradila' 347.000 kuna

kune
23.08.2021.
u 12:44

Doista domišljat način skrivanja novca u vrijeme dok  se protiv nje vodi kazneni postupak smislila je jedna 50-godišnjakinja, a to je sada rezultiralo optužnicom koju je protiv nje i 46-godišnjaka, inače direktora u jednoj banci, podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu. Tereti ih se za zloporabu u gospodarskom poslovanju.

Prema optužnici, u toj banci 50-godišnjakinja ima otvoreni račun na kojem je položeno 2,5 milijuna kuna. No kako je novac bio pribavljen počinjenjem kaznenog djela, protiv 50-godišnjakinje se vodio postupak pa je nadležni sud odredio da se taj novac blokira. Sve to je znao 46-godišnjak, tvrdi tužiteljstvo, kad je 29. listopada 2012. na nagovor 50-godišnjakinje pristao da se  s njom sklopi ugovor o rentanoj štednji. Njoj se tako obračunavala kamata na novac koji je bio blokiran i ona njime nije mogla raspolagati. Nadalje, 46-godišnjaka se tereti da je od 14. lipnja 2013. do 1. ožujka 2016. iskoristio svoj autoritet u banci kako bi omogućio da joj se isplate kamate na oročeni blokirani račun, ali i da joj se omogući nastavak oročavanja blokiranog novca. Optužen je i da je na njezino traženje, 28. kolovoza 2015., izdao nalog za kratkotrajnu deblokadu blokiranog računa te da joj je internom uplatom omogućio da joj se isplati i uplati 700.000 kuna, a sve to kako bi se proveo Ugovor o instrumentu dopunskog kapitala.

Taj je ugovor prethodno 50-godišnjakinja na prijedlog 46-godišnjaka sklopila s upravom banke. Tim ugovorom, koji nije ni mogao biti sklopljen, 50-godišnjakinji je kao navodnom investitoru osiguran privilegiran status u banci i ugovaranje povoljnijih kamata po oročenoj štednji. Nadalje, 46-godišnjak se tereti da je nakon toga 24 puta, protivno privremenoj mjeri blokade računa, izdao nalog da se blokirani račun 46-godišnjakinje kratkotrajno deblokira, kako bi se njoj isplatile kamate, a radilo se o ukupno 347.000 kuna.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?