Derek Chollet u posjetu bih

Blinkenov savjetnik s Čovićem i Izetbegovićem, očekuje se da bh. lideri ponude rješenja

Foto: klix.ba
1/2
15.11.2021.
u 20:48

U rezidenciji veleposlanika SAD-a u Sarajevu, viši politički savjetnik američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena, Derek Chollet, susreo se s liderima SDA i HDZ-a, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, a ranije i s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Teme sastanka sigurno su bile politička situaciju u BiH i regiji Zapadnog Balkana te izborna reforma.

Dragan Čović nakon sastanka nije davao izjave.

 

Izetbegović je novinarima nakon izlaska iz rezidencije kazao kako sugovornici iz SAD-a očekuju da bh. lideri vode procese, piše Klix.ba.

"Ne mogu reći da ima nešto novo, američki prijatelji su uz nas, ali očekuju da mi vodimo procese i da mi nudimo rješenja", izjavio je.

Opet će se najviše očekivati od njega i predsjednika HDZ-a, dojam je nakon stastanka.

"Veoma su uporni u tome da gospodin Čović i ja trebamo ponuditi rješenja, tako da smo otprilike na istom na čemu smo bili i dosada", kratko je kazao Izetbegović.

Chollet je nakon sastanka s Schmidtom napisao kako je sastanak bio produktivan te kako SAD podržava jaču ulogu OHR-a u BiH, njegov mandat za održavanje daytonskog mira u BiH i rad na ispunjavanju Agende "5+2" kako bi BiH izašla iz stanja međunarodnog nadzora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije