Američki državni tajnik

Blinken: Dodik krši Ustav BiH i potkopava Daytonski sporazum

Antony Blinken
08.07.2023.
u 11:08

Blinken je na sadašnju krizu u BiH prouzročenu Dodikovim pokušajima da potkopa autoritet Ustavnog suda BiH kao i visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta reagirao objavom na Twitteru.

Američki državni tajnik Antony Blinken u subotu je oštro upozorio lidera bosanskih Srba Milorada Dodika da svojim postupcima ugrožava provedbu Daytonskog sporazuma.

Blinken je na sadašnju krizu u BiH prouzročenu Dodikovim pokušajima da potkopa autoritet Ustavnog suda BiH kao i visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta reagirao objavom na Twitteru.

Objava je uslijedila nakon što je Dodik u petak kao predsjednik Republike Srpske potpisao ukaz kojim je proglasio stupanje na snagu zakona što ga je ranije usvojio entitetski parlament a njime se zabranjuje objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS pa tako i njihova provedba.

Schmidt je taj zakon poništio svojom odlukom od 1. srpnja baš kao i zakon kojim je parlament RS kanio zabraniti provedbu presuda Ustavnog suda BiH a visoki je predstavnik istodobno uveo izmjene Kaznenog zakona Bih kojima je kaznenim djelom postalo neprovođenje njegovih odluka.

Dodik je to odlučio ignorirati i zaoštriti sukob s međunarodnom zajednicom a sada je uz mogućnost kaznenog progona suočen i sa sve jačim osudama, prije svega SAD.

"Potpisivanjem zakona kojima se osporava autoritet visokog predstavnika Dodik krši Ustav BiH i potkopava Daytonski sporazum", napisao je Blinken.

Dodao je kako SAD čvrsto podupire Ured visokog predstavnika (OHR) kao i suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH.

Dodik je u petak odbio sve kritike na svoj račun ponavljajući tvrdnje kako je jedini koji krši ustav BiH visoki predstavnik Schmidt jer nameće odluke i zakone.

Suglasan je kako je u BiH na djelu kriza ali tvrdi kako je ona isključivo političke naravi pa će i biti riješena političkim sredstvima odbacujući pri tom usporedbe sa stanjem kakvo je u BiH vladalo uoči posljednjeg rata na što je ovog tjedna upozorio i američki veleposlanik u BiH Michael Murphy.

Tri stranke koje su dio bošnjačko-građanskog bloka u vlasti na razini BiH u petak su posebnom izjavom upozorile kako suradnja s ovakvim Dodikom više nije moguća te su pozvali međunarodnu zajednicu da intervenira a tužiteljstvo da poduzme korake sukladno zakonu.

Iz Tužiteljstva BiH za lokalne su medije potvrdili kako za sada "prate stanje".

"Oni kojima je glava ostala u devedesetim ne zaslužuju da se bave politikom 2023. godine bilo da su u Federaciji BiH ili u nekom od veleposlanstava", izjavio je na sve to Dodik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?