Široki Brijeg

Blagoslovljena crkva blaženog Alojzija Stepinca u Podvraniću

09.02.2016.
u 09:00

U Podvraniću (župa Kočerin), Široki Brijeg, blagoslovljena je crkva blaženoga Alojzija Stepinca. Misno slavlje predslavio je mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, uz sumisništvo fra Maria Knezovića, župnika župe Kočerin, don Marina Skendera, tajnika biskupa, i fra Svetozara Kraljevića, rođenog Podvranićanina.

Blagoslov kipa i slike

Na početku misnog slavlja na kojemu se okupilo više od pet stotina vjernika iz Podvranića i njihovih prijatelja, fra Mario Knezović župnik župe Kočerin, poželio je dobrodošlicu biskupu Ratku Periću koji je blagoslovio kip i sliku blaženog Alojzija Stepinca.

U propovijedi biskup Perić opisao je životni put blaženog Alojzija Stepinca te istaknuo svoju povezanost sa Stepincem.

- Rođen sam u njegovoj biskupiji u župi Rovišće kod Bjelovara. Kada sam krenuo u sjemenište u gimnaziju u Zagrebu školske 1959./1960. godine, točnije 10. veljače 1960. godine, Alojzije Stepinac je preminuo, 13. veljače bio sam na pokopu, a na misi u katedrali i ispred zagrebačke katedrale okupilo se više od 15.000 vjernika, rekao je biskup Perić dodavši da mu je tema magisterija bila naziva “Uloga kardinala Stepinca u odnosu na državu i Crkvu”.

Od svih blaženih kojih je 12 i tri sveca u hrvatskom narodu, najviše se štuje blaženi Alojzije Stepinac, rekao je na kraju propovijedi biskup Perić.

Zahvale biskupu

- Ovo je dan koji će ostati zapisan u povijesti našega maloga mjesta, ali i puno šire. Po prvi put ugostili smo biskupa Perića, a dobili crkvu kojoj smo dali ime po jednom, kao je rekao biskup Perić, najštovanijem blaženiku u Hrvata. Zahvaljujemo ponajprije biskupu Periću, zatim našem župniku fra Mariu i svima koji su uveličali ovo naše slavlje, rekao je mještanin Ivan Sesar-Ico.

Nakon misnog slavlja i zajedničkog fotografiranja ispred crkve, mještani Podvranića pripremili su zakusku i druženje za sve nazočne koje je trajalo do kasnih večernjih sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?