korisna biljka

Blagodati cejlonskog cimeta: Djeluje protuupalno, regulira metabolizam, otapa višak kila

cimet
10.04.2021.
u 11:52

Cejlonski cimet razlikuje se od ostalih sorti. Karakterističnog je oblika, svjetlije boje i nježnog okusa, a ono najvažnije, posjeduje svojstva koja su odlična za zdravlje i ublažavanje raznih tegoba - u tome je daleko bolji od cassia cimeta.

Tisućama godina koristi se kao začin, a dobiva se iz kore raznih vrsta cimeta. Lišće, cvijeće, plodovi i korijenje, također, se koriste kod pripreme jela, ali i u ljekovite svrhe. Postoje razlike u kemijskom sastavu od cimeta do cimeta kao i od dijelova biljke koji se koriste.

Najčešća vrsta cimeta koja se nalazi u kuhinjama ljudi u našim krajevima je cimet cassia (Cinnamomum burmannii ili Cinnamomum aromaticaum) koji se uzgaja u jugoistočnoj Aziji. Taj cimet daje finu aromu kolačima i određenim slanim jelima, ali nije toliko dobar za zdravlje kao cejlonski (Cinnamomum zeylanicum ili Cinnamomum verum) koji se prvenstveno uzgaja na Šri Lanki, piše 24sata.hr. 

Cejlonski cimet razlikuje se od ostalih sorti. Karakterističnog je oblika, svjetlije boje i nježnog okusa, a ono najvažnije, posjeduje svojstva koja su odlična za zdravlje i ublažavanje raznih tegoba - u tome je daleko bolji od cassia cimeta.

Cimet ima dugu povijest upotrebe u tradicionalnoj medicini u raznim dijelovima svijeta, uključujući Kinu, Indiju i Perziju (Iran).
Danas se promovira kao dodatak prehrani kod dijabetesa, sindroma iritabilnog crijeva ili drugih gastrointestinalnih problema, kao i drugih zdravstvenih tegoba.

Blagodati cimeta: Djeluje protuupalno, regulira metabolizam...
- Pun je antioksidansa koji su nužni našem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji ga oštećuju. Antioksidansi usporavaju starenje i štite od mnogih bolesti.
- Ima protuupalna svojstva i pomaže u borbi protiv raznih infekcija i popravlja oštećeno tkivo.
- Smanjuje rizik od srčanih bolesti jer smanjuje razinu lošeg kolesterola i triglicerida koji mogu oštetiti krvne žile, a povećava razinu dobrog kolesterola koji uništava onaj loš.
- Regulira metabolizam tako da poboljšava osjetljivost na hormon inzulin koji je odgovoran za metabolizam ugljikohidrata i masti u tijelu kao i za transport šećera iz krvi u stanice.
- Može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi jer jedan sastojak cimeta djeluje na stanice tako da oponaša inzulin. To značajno poboljšava apsorpciju glukoze u stanice, ali djeluje sporije nego sam inzulin.
- Ima pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti koje karakterizira progresivan gubitak strukture i funkcija stanica u mozgu. Dva najčešća tipa ovakvih bolesti su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.
- Pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, odnosno za to je zaslužan cinamaldehid, glavni aktivni sastojak cimeta. - Uspješno liječi i infekcije respiratornog trakta uzrokovane gljivicama, prenosi healthline.com.
- Štiti od karijesa i smanjuje loš zadah upravo zahvaljujući antimikrobnom učinku koji ubija mikroorganizme i sprječava njihov rast.
- Pomaže u gubitku kilograma, a posebno je učinkovit u kombinaciji s medom. Na primjer, prokuhajte pola žličice cimeta i žličicu meda u malo vode (oko 1,5 dcl). Pola te tekućine popijte ujutro na prazan želudac, a pola prije spavanja. I tako svaki dan. 
- Cassia cimet se osim za jelo, koristi i za lokalnu primjenu (nanošenje na kožu) kao sredstvo protiv insekata.

Ipak, s cimetom ne treba pretjerivati

Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH) iz SAD-a upozorava da cassia cimet sadrži kumarin koji može biti toksičan za jetru ako se uzima u prevelikim količinama ili tijekom duljeg vremena. Cejlonski cimet u sebi ima manju količinu kumarina, što ga čini sigurnijim za jelo.

- Čini se da je cimet siguran u količinama koje se obično koriste u hrani kao začin ili sredstvo za poboljšanje okusa. Primjena u većim količinama ili tijekom duljeg razdoblja ponekad je povezana s nuspojavama, najčešće gastrointestinalnim problemima ili alergijskim reakcijama - pojasnili su.

- Cassia cimet sadrži kemikaliju koja se naziva kumarin, a koja može biti štetna za jetru. Neki proizvodi od cassia cimeta sadrže visoku razinu ove tvari. U većini slučajeva konzumacijom cassia cimeta se ne unosi toliko kumarina koliko bi moglo izazvati značajne probleme. Međutim, dugotrajna upotreba cassia cimeta mogla bi predstavljati problem osjetljivim osobama, poput onih s bolestima jetre - dodali su.

Također, naglašavaju kako je važno konzultirati se s liječnikom prije samoinicijativnog liječenja cejlonskim cimetom. Osim toga, posebno upozoravaju pacijente koji pate od dijabetesa da ne prekidaju s uobičajenom terapijom kako bi se liječili cimetom.

- Bilo je mnogo studija vezanih za cimet, posebno kod dijabetesa. Međutim, rezultate mnogih studija teško je protumačiti jer je često nejasno koja je vrsta cimeta bila korištena, kao i koji dio biljke su upotrebljavali tijekom istraživanja - objašnjavaju u Nacionalnom centru za komplementarno i integrativno zdravlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije