za osobe s posebnim potrebama

Blagdanski darovi iz Njemačke za oraški “Put u Život”

03.12.2018.
u 09:45

Prihvaćanje osoba s intelektualnim poteškoćama bez predrasuda u školama, zajednici, pružanje stručne pomoći, ostvarivanje njihovih prava i mijenjanje stavova prema takvim osobama u samim obiteljima koje u tradicionalnim sredinama radije dijete drže unutar doma, poticanje sustava kako bi posebna djeca imala jednake uvjete i mogućnosti, samo su neke od prioritetnih stavki osnovne misije rada Udruge roditelja djece i osoba s posebnim potrebama Orašje simboličnog imena “Put u život” (Orašje).

140 članova

“Puž” je aktivan u projektima i na taj način dolazi do potrebnih sredstava za rad koji omogućava petodnevni boravak djece u prostorijama novosagrađenog objekta Udruge ponikle kao dar vlade Japana. Imaju i senzornu sobu u kojoj je svako rehabilitacijsko pomagalo kupljeno u Manchesteru (VB), a vrijedna je više od 20.000 KM jer su osvojili prvo mjesto među brojnim projektima DM-a. Ne iznenađuje stoga što se Centru sve više javljaju roditelji djece iz susjedne Županje i Vinkovaca, Distrikta Brčko, Gradačca. Udruga broji više od 140 članova od kojih je 120 aktivno, a njih više od 50 koristi usluge dnevnog boravka od 8 do 16 sati, dok ostali koriste individualne usluge rehabilitacijskih tretmana, često i do 19 sati.

“Djeca imaju i dva obroka dnevno. Ovo je jedan od maksimalnih kapaciteta koje može imati jedna udruga, čak među najvećim u BiH”, tvrde koordinator Udruge Edo Tahirović, defektolog i klinički psiholog, i predsjednik Udruge Iljo Vuković.

“Building One World”

Osmijehe na lica posebne djece ovih dana donijela je i humanitarna organizacija iz Njemačke koju vodi Sebastian Morchen. Već više od desetljeća s prijateljima posjećuje oraški “Puž” da bi darovima obradovali djecu, ali i odrasle članove Udruge uoči blagdana u prosincu. Uručili su više od 50 paketa koje su pripremali i poslali učenici iz nekoliko škola u Njemačkoj gdje djeluje organizacija “Building One World”. Oraški “Puž” goste nije ostavio bez darova. Uručili su im čestitke nastale kroz rad radionica koje će ponuditi i svim institucijama kako bi došli do dodatnih sredstava koja će utrošiti za rad svojih božićnih radionica. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije