Prosječna košarica iznosi 509 KM

Blagdanska košarica bogatija nego lani. S više optimizma čeka se 2017.

21.12.2016.
u 10:00

Blagdansko ozračje ušlo je u domove brojnih obitelji koje u nedjelju slave najradosniji kršćanski blagdan Božić. Hrvati u BiH uvelike se pripremaju za blagdane. Obitelji su krenule su u kupnju namirnica. Pripremaju se kolači, planira se ručak na Badnji dan i na Božić. U prosjeku će tročlana obitelj potrošiti od 200 do 500 KM, ali kad se tome pridodaju darovi i brojne druge potrepštine nevezane uz osnovne namirnice, troškovi još rastu.

Bogatija i skromnija košarica

U blagdansku košaricu spadaju Badnjak, Božić, blagdan svetog Stjepana, Silvestrovo i Nova godina. Ukupno pet dana. Prema izvješću Nezavisnih hrvatskih sindikata, koji su jedan od najrelevantnijih izvora potrošačkih košarica u mjestima gdje žive Hrvati posljednjih godina, prosječna blagdanska košarica iznosit će 509 maraka. To je više nego protekle godine za 11 maraka, kad je iznosila 498 KM. Skromnija košarica iznosit će 217,50 KM. - Nažalost, neka tradicionalna jela kao što su, primjerice, bakalar za Badnjak i purica za Božić, iziskuju povećane troškove zbog visokih cijena i većina građana ne može si ih priuštiti pa je blagdanska košarica podijeljena na tri kategorije, onu obilniju i u skladu s tradicijom, onu nešto skromniju, u kojoj su sadržane zamjenske namirnice, i najjeftiniju. Pokazalo se kako će velik broj građana zamijeniti bakalar oslićem ili nekom drugom jeftinijom ribom, stoji, između ostalog, u priopćenju sindikata. Također, u sindikatu su potvrdili da je za veću potrošnju, za povećanje potrošačkog optimizma, nužno povećanje i društvenog, a to se i dogodilo. Stoga se 2017. ipak dočekuje s više nade negoli 2016., priopćeno je iz sindikata. Proveli smo anketu među čitateljicama vezanu za blagdane i potrošnju. Vera Vulić kazala nam je da će trpeza u njezinoj obitelji biti kao i dosadašnjih godina. - Jedino ćemo isprobati nove recepte za kolače. A što se tiče troškova, za blagdane minimalno potrošimo 500 KM, kazala je.

Bogat blagdanski stol

Branka Dijaković rekla je da će trpeza u njezinoj obitelji biti bogatija ove godine zato što imaju i dodatnih povoda za slavlje. Ivona Mišković ističe da su blagdani za mnoge među najstresnijima, koliko financijski toliko i organizacijski. - Nadam se da ćemo se uklopiti u iznos od 300 do 400 KM. Da će trpeza biti slična kao i proteklih godina, kazala je Monika Ćubela. - Držimo se običaja i otprilike uvijek znamo koliko će novca biti potrebno, ističe. Danijela Kriste ističe da je ovo najljepše doba godine. - Uživamo u ugođaju. a blagdanski stol svake je godine bogatiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije