JELKA MILIČEVIć Federalna ministrica financija i dopremijerka FBiH o stanju u ovom entitetu

Bivša Vlada predvođena SDP-om ostavila 103 mil. KM neizmirenih obveza

jelka
10.04.2015.
u 09:00

U Vladi i Ministarstvu financija razmišljaju kako dalje, ministrica Miličević zaključuje da je jedina mogućnost otvoriti kontakt s MMF-om i Svjetskom bankom

Novoimenovana ministrica financija FBiH Jelka Miličević govorila je jučer na press-konferenciji u Sarajevu o ovogodišnjem federalnom proračunu koji je, predložen iz prethodne Vlade, odobrio 31. ožujka Federalni parlament zadnjeg dana važenja odluke o privremenom financiranju FBiH u prva tri mjeseca 2015. Uz napomenu da predstavnici novog ministarstva intenzivno razgovaraju s Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom, ponovila je njenu ocjenu da je proračun infuzijski, a ne ni socijalni ni razvojni. - Bivša Vlada, predvođena SDP-om, ostavila je a da nije rekla, računajući na dan 31. ožujka, 103 milijuna KM neizmirenih obveza, riječi su nove ministrice financija. Prema njenim navodima, od toga je 8,5 milijuna obveza za poljoprivredu, 7,6 milijuna za poticaje industriji i razvojnim projektima, za transfer obrazovanja 2,7 milijuna, transfer MIO 16,2 milijuna, kapitalni transfer za ceste 11 milijuna, Željeznicama FBiH 3,6 milijuna, transfer za kulturu 3,1 milijun, za raseljene osobe 5,9 milijuna, za materijalne troškove dobavljačima 2,3 milijuna itd., navela je Miličević. - To je dug s kojim se u obvezma kasni već tri mjeseca. Dug nije samo to, već 34 milijuna KM za isplate na osnovi pravomoćnih sudskih presuda, bez zateznih kamata, njene su riječi. Za obveze po kratkoročnim rizničkim zapisima, u ovoj godini Vladu čeka teret od 140 milijuna, a po obveznicama 685 milijuna KM, navela je također. Uz napomenu da se u Vladi i njenom ministarstvu stalno razmišlja kako dalje u ovoj situaciji, ministrica zaključuje da je jedina mogućnost otvoriti kontakt s MMF-om i Svjetskom bankom, prezentirati podatke o trenutačnom dugu i o tome što se mora riješiti interventno, a što ubuduće, te popravljati strukturu izvora financiranja i provoditi reformske promjene. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?