premijeri iz Posavine i Hercegovine

Bitna prekogranična suradnja i način pristupa fondovima EU

29.06.2016.
u 10:00

Mostarski sajam i Dani hrvatskog filma u Orašju nisu jedino vrijeme kada se trebamo susretati i dogovarati o zajedničkim interesima i aktualnim temama iz rada najviših županijskih izvršnih vlasti. Potrebna su i korisna naša češća susretanja i dogovaranja, zajedničko je stajalište predsjednika vlada Posavske županije Marijana Klaića, Zapadnohercegovačke županije Zdenka Ćosića, Hercegovačko-neretvanske županije Nevenka Hercega i predsjednika Vlade Hercegbosanske županije Draška Dalića, nakon dvodnevnog boravka u Orašju, sjedištu izvršne vlasti Posavske županije, piše Večernji list BiH. Održali su nekoliko radnih dogovora, posjetili su duhovno središte Posavine - Franjevački samostan u Tolisi pod čijim je krovom i samostan, te muzej “Vrata Bosne”.

Korisna razmjena iskustva

Gvardijan samostana fra Marijan Živković goste je pozdravio, a fra Perica Martinović upoznao s povijesnim značajkama toliškog samostana te ogromnim arheološkim i kulturnim blagom pohranjenim u riznici muzeja. Premijeri su također položili vijence i zapalili svijeće uz spomen-obilježje poginulim braniteljima u Orašju.

- Počašćen sam posjetom dragih gostiju iz Hercegovine te, prije svega, ocjenjujem korisnim razgovore i dogovore koje smo vodili o raznim aktualnim temama iz rada najviše županijske izvršne vlasti. Tijekom dvodnevnog posjeta razgovarali smo o zajedničkih problemima koji nas tište u županijama koje predstavljamo. Prvenstveno su to problemi stvaranja uvjeta za normalno funkcioniranje svih javnih službi na prostoru naših županija. Razgovarali smo o raznim preprekama kada govorimo o primjeni određenih zakonskih propisa koji definiraju plaće i obveze na plaće, te o tome kako jedni drugima pomoći i kako u budućnosti nastupati zajednički. Osvijetlili smo nekoliko tema, uz ostalo, izmjenu Zakona o raspodjeli javnih prihoda, donošenje jedinstvenih kostura granskih kolektivnih ugovora kako bi mogli primijeniti propise koji u budućnosti neće biti osnova za tužbe pojedinih korisnika proračuna. Razgovarali smo i o formiranju zajedničkog zavoda za školstvo te nizu drugih aktualnih pitanja, izjavio je domaćin susreta premijera Marijan Klaić.

Stav o važnim pitanjima

- Nije samo naš susret Hercegovine i Posavine u Hercegovini odnosno u Posavini prilika da se okupimo, družimo, nego je to prilika da razgovaramo o čitavom nizu tema, kazao je premijer Nevenko Herceg. Također se osvrnuo na potrebu promjene, naglasio je, nepravednog Zakona o pripadnosti javnih prihoda, te kazao kako je razgovarano o cijelom nizu važnih pitanja, akcijskom planu Reformske agende, načinu pristupa europskim fondovima, prekograničnoj suradnji, strategijama razvoja i prostornim planovima. - Razmijenili smo iskustva koja nam mogu pomoći da još jače i bolje stabiliziramo javne financije u našim županijama, kazao je premijer Herceg u Orašju. Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić potvrdio je zadovoljstvo zajedničkim stajalištima u vođenim razgovorima u Orašju. - Dogovorili smo kako treba poboljšati stanje u školstvu, a kada je u pitanju potpisivanje granskih kolektivnih ugovora, također smo se složili da će predstavnici županija zajednički nastupiti, kazao je premijer Ćosić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije