Prevažna izborna utakmica

Bitka za Predsjedništvo BiH na izborima 2018. bit će presudna i za izbor novih vlada

30.12.2017.
u 09:00

U sljedećih nekoliko mjeseci ubrzat će se događanja na političkoj sceni, te će doći do porasta nervoze ususret općim izborima 2018. godine. Posebna je nervoza unutar vodećih stranaka ili one koje planiraju osvojiti ili ostati na vlasti. Zbog toga je prevažno, a to se pokazalo i do sada kao dobitna karta, tko će biti kandidat za članove Predsjedništva BiH jer su upravo oni bili odlična reklama i za osvaajavanje glasova političkih stranaka za druge razine vlasti. Od trojice članova državnoga vrha, dvojica mogu ići po drugi mandat. To su trenutačni predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović i srpski kolega Mladen Ivanić. Lider SDA i odlazeći član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović iskoristio je dva mandata, zbog čega neće moći ponovno u utrku.

Čović je ranije najavio da se neće kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH samo ukoliko budu riješena sva hrvatska pitanja, ali i da sve zavisi od njegove stranke (HDZ BiH).

Izborni zakon

Ne postoje veliki izgledi da se izmijeni najprije Izborni zakon kako su ga predlagale hrvatske stranke, ali jednako tako niti da će proći prijedlog kojega podržavaju bošnjačke stranke.

Čović je na posljednjim izborima pobjedio Martina Raguža koji se tada približio ovome rezultatu, ali zahvaljujući ponajprije glasovima bošnjačkih birača. Izmjene Izbornog zakona kako su ih predložile hrvatske stranke omogućile bi Hrvatima da zasigurno na izborima u listopadu izaberu svoge kandidata neovisno o tome iz kojega će stranačkog tabora doći. Ne dogodi li se to izbor hrvatskog člana državnog vrha mogao bi biti pod najsnažnijim udarom pseudoljevice, koja se u suštini ne razlikuje u pogledu mogućnosti nadglasavnja Hrvata. Već je ‘bitku’ najavio čelnik Demokratske fronte Željko Komšić, vjerojatno računajući na bošnjačku izbornu bazu, a ne na hrvatske birače. No, kako god bilo SDP i DF kao ‘građanski blok’ najavljivali su da će imati svoj prijedlog.

“Ljevica, građanski blok, pa i SDP će imati svog kandidata za člana Predsjedništva BiH. Hoće li to biti jedan, dva ili tri kandidata, o tome ćemo mi na razini građanskog bloka donijeti odluku”, kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić koji se nije do sada kandidirao za ovu poziciju.

Dan Republike

Najveća gužva očekivano bit će na bošnjačkoj sceni gdje će svoju prigodu ponovno tražiti Fahrudin Radončić, čelnik SBB-a koji nije uspio u dva navrata zasjesti na tu poziciju. U najvećoj bošnjačkoj stranci SDA, kakva god bila odluka o kandidatu, izazvat će nove podjele. Trenutačno dvojica kandidata Denis Zvizdić, aktualni predsjedavatelj Vijeća ministara BiH koji ima potporu dijela sarajevske grupacije okupljene oko klana Čampara, te Safet Softić koji uživa veliko povjerenje velikog dijela Islamske zajednice slove za najozbiljnije kandidate. Kod Srba istodobno čini sse da je sve spremno za obračun Milorad Dodik – Mladen Ivanić. Otuda i njihovo podizanje napetosti posljednjih dana oko obilježavanja Dana Republike 9. siječnja u Banja Luci čisto da se utvrdi tko je veći Srbin

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije