biskup banjolučki

Biskup Komarica: Ni strah, ni izolacija nemaju zadnju riječ u našem životu

Franjo Komarica
12.04.2020.
u 11:17

Ni strah, niti izolacija nemaju i ne trebaju imati zadnju i definitivnu riječ u životu čovjeka i ljudi, nego vlastito obraćenje, preobražavanje, korigiranje vlastita životnog ponašanja - ukazao je biskup banjolučki Franjo Komarica.

Podsjetio je da zbog novonastale situacije izazvane koronavirusom ovogodišnja svetkovinu Kristova uskrsnuća, kao rijetko kada, najsličnija je onom prvom Uskrsu, kako su ga doživjeli prvi Isusovi učenici – apostoli.

- Kada se sadašnja pandemija stavi pod kontrolu, tj. kada prođe sadašnja dramatična kušnja, mislim da se ni mi nećemo samo tako olako vratiti svome uobičajenom, naviknutom ponašanju – istaknuo je biskup banjolučki.

Pita i može li sadašnje vrijeme izolacije biti spasonosno vrijeme.

- Moralo bi doći do temeljitog preispitivanja naših dosadašnjih navika, našeg životnog stila, našeg ponašanja, naših odnosa – i prema Bogu i prema sebi, kao bogolikom stvorenju i prema drugima oko nas – u našim obiteljima, u našim župnim zajednicama, u našem životnom okruženju! Trebat ćemo dobro i temeljito razmisliti kako svatko od nas i kako mi jedni s drugima možemo doprinijeti izgradnji jedne – svima nama potrebne istinitije, pravednije, humanije, sigurnije budućnosti društva u kojem živimo. Potrebno nam je, to je očito, odgovornije, međusobno solidarnije, ravnopravnije i pravednije društvo, ako želimo u budućnosti, ne samo preživjeti, nego i živjeti spokojno – ukazao je biskup Komarica u uskrsnjoj poruci.

Naše zajednice, porodične, župne, redovničke, društvo i zemlja, kako je naglasio, bit će onoliko jaki i uspješni koliko bude zajedničke dobre volje svih njihovih članova.

- Ova sadašnja, globalna kriza je pokazala da je nužno zajedničko nastojanje oko zajedničkog dobra, oko odlučnijeg zauzimanja u uklanjanju fatalne laži i lažnog načina života, kao i sve rasprostranjenije sebičnosti, te u borbi protiv brojnih, dugotrajnih nepravdi i pogubnih posljedica nepravdi. Svim time je daleko više i opasnije nego koronavirusom zaražena naša sadašnja svakodnevnica – upozorio je biskup banjolučki.

Dodao je kako smo preživjeli zajedno mnoge i Velike petke i Uskrse – i predratne i ratne i poratne.

Komarica je podsjetio na riječi koje je, između ostalih, za Uskrs ratne 1994. godine uputio mnogima, a koji danas žive kao prognanici i izbjeglice iz svojih ovdašnjih rodnih župa.

Te riječi su imale poruku da smo "doživjeli da ljudi pojedinci ili jedno društvo – koji sebe postave mimo Krista, a pogotovo protiv Krista, nužno idu u vlastitu propast, unatoč svome možebitnom kratkoročnom ili pak prividnom uspjehu i napretku".

- Uskrsnuće Kristovo nije samo prošlost. Prvi se Uskrs i sada ponavlja! Sadržaj Uskrsa i nas dotiče, i nas zahvaća, unatoč aktualnim prinudnim izolacijama i zatvorenim vratima naših domova, domova naših susjeda i prijatelja – i za mnoge od vas nedostupnim vratima vaših crkava. Držimo se svi mi uskrslog Krista i znajmo dobro: On drži nas čvrsto uza se, pa i onda ako nama ruke oslabe a koljena nam počnu klecati, dok u vjeri hodimo s Njime i njegovim sigurnim stazama koje vode u sretnu vječnost – u vječni Uskrs – naglasio je biskup banjolučki.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?