Blagdan Bezgrešnog Srca Marijina

Biskup: Budite vjerni rodnoj grudi

11.06.2018.
u 08:00

Jučer su vjernici proslavili blagdan Bezgrešnog Srca Marijina, a posebno zajednice koje su posvećene Srcu Marijinu. Župa Skopaljska Gračanica između Uskoplja i Bugojna također je proslavila patrona župe. Na svečanoj svetoj misi ispred crkve pod suncem okupilo se veliko mnoštvo vjernika. Svetu misu predvodio je mons. Vlado Košić, biskup Sisačke biskupije. Prije samoga misnog slavlja okupljenima se obratio župnik velečasni Tadija Ivoš koji je iskazao svoju zahvalnost svim prisutnima, a posebno biskupu koji je došao posjetiti Skopaljsku dolinu. Dobrodošlicom se obratio i okupljenim gostima, predstavnicima hrvatskih vlasti u ovome kraju.

Položaj Hrvata u Bugojnu

Župnik Tadija Ivoš je poručio: - U teškim kušnjama i nesigurnostima stojimo pred pitanjem kako opstati na ovim područjima. Ovakvo pitanje dolazi nakon teškog stradanja ove Skopaljske doline i središnje Bosne. Brojke samo naznačuju, ali i ne izriču, jer ne mogu izreći, dubinu našeg stradanja i boli koje je hrvatski narod pretrpio. Prije rata ova župna zajednica imala je 2980 vjernika, 650 obitelji. Na njezinu teritoriju ostalo je samo 700 vjernika, 263 obitelji - kazao je.

Župnik T. Ivoš iskazao je zabrinutost i za položaj Hrvata u Bugojnu, koji su također stradali u ratu, a ni danas se ne zna o nestanku bugojanskih Hrvata koji su odvedeni u logor. Biskupa je pozvao da ohrabri sve kako bi ostali jedinstveni i složni u ovome presudnom vremenu gdje nas, kako kaže, žele razjediniti i podijeliti. Biskup sisački mons. Vlado Košić u propovijedi je istaknuo važnost srca, koje je središte misli. Srce, srčanost i hrabrost - to je poveznica. Naglasio je kako je važno imati hrabro srce te podsjetio: “Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka”.

Ispričao je okupljenima kako se kroz povijest kršćanstvo branilo, odupiralo se osmanlijskim osvajanjima te da su kroz prošlost Hrvate uvijek povezivali s hrabrošću. Osvrnuo se i na sv. Juditu – ženu koja je svojom hrabrošću spasila narod. Složio se kako je na ovim prostorima teško živjeti, ali da je ovaj narod naučio opstajati. Nezaobilazna tema je svakako odlazak. Biskup je pozvao na duhovnu borbu iz koje se, kako kaže, ne smije pobjeći. Uzor vjernicima treba biti Blažena Djevica Marija koja je vjerovala Bogu i kada nije znala što ju čeka.

- Danas je borba da sačuvamo naše vrijednosti, da opstanemo kao hrvatski katolički narod. Opstati u svom zavičaju – biti vjeran svojoj rodnoj grudi - poručio je biskup. Okupljenim vjernicima je kazao da i mali ostanak može biti kvasac velike obnove te da treba ljubiti sve narode, ali moramo prvo ljubiti sebe. Nakon misnog slavlja župljani su imali priliku i razgovarati s mons. Vladom Košićem, a upriličeno je i druženje gdje su bili brojni gosti. Župnik je još jednom zahvalio svima koji su pomagali i pomažu ovoj župi u obnovi, kako predstavnicima vlasti tako i svim vjernicima – dobročiniteljima. Posebno je zahvalio i iskazao zadovoljstvo što je spriječena izgradnja regionalnog deponija u ovome mjestu, a to puno znači za stanovnike ne samo obližnjih mjesta nego i šire.

Poruke ohrabrenja

U razgovoru s biskupom poručio je kako mu je zadovoljstvo biti u ovome dijelu Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati očuvali identitet, drago mu je vidjeti i doživjeti vjeru koja se stoljećima očuvala. - Ovo pripada i Hrvatima, tako da imaju pravo biti ravnopravni - poručuje biskup. Smatra kako je Bog stvorio čovjeka iz onog gdje je rođen, Bog nas je s razlogom postavio tu gdje jesmo. Ne možemo zanijekati svoje korijene, po primjeru sv. Petra. Za kraj šalje poruku ohrabrenja da se ne odustaje te poziva na suživot.

Vjernici, od najmlađih do najstarijih, očuvali su vjeru i tradiciju te proslavom patrona župe uljepšali sliku Skopaljske doline. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije