U 66. GODINI PREMINUO IVAN ŠUKER

Bio je najdugovječniji ministar financija u RH, idejni tvorac OIB-a

ivan šuker
Patrik Macek/PIXSELL
05.09.2023.
u 19:06

Za saborskog je zastupnika izabran čak šest puta, a posljednji saborski mandat završio mu je u srpnju 2020.

U utorak je u 66. godini života preminuo bivši potpredsjednik Vlade i dugogodišnji ministar financija Ivan Šuker. Rođen je u Livnu, a kad mu je bilo osam godina, s obitelji se seli u Veliku Goricu. Postavši 1990. član Izvršnog vijeća Skupštine općine Velike Gorice i voditelj velikogoričke ispostave Porezne uprave, započinje političku karijeru.

Početkom Domovinskog rata bio je šef Kriznog stožera u Velikoj Gorici, a od 1993. do 1997. vanjski član poglavarstva Grada Zagreba, da bi od 1997. do 2000. bio podžupan Zagrebačke županije. U Sabor je prvi put izabran na parlamentarnim izborima u siječnju 2000. Iste godine postaje i šef velikogoričkog HDZ-a te gradonačelnik Velike Gorice.

Srčan, vrijedan, stručan...

Tri godine poslije tada novoizabrani premijer Ivo Sanader poziva ga u Vladu i imenuje ministrom financija, što ostaje rekordnih sedam godina, sve do prosinca 2010., kada je tadašnja premijerka Jadranka Kosor s ministarskih pozicija smijenila Šukera te Božu Biškupića, Branka Vukelića i Marinu Matulović-Dropulić. Šukera je tada naslijedila Martina Dalić, a on se preselio u saborske klupe. Za saborskog je zastupnika izabran čak šest puta, a posljednji saborski mandat završio mu je u srpnju 2020. godine. Zanimljivo je da je Šuker na unutarstranačkim izborima HDZ-a 2002. podržavao Ivića Pašalića, a ne Sanadera, što nije smetalo da tada bude izabran za potpredsjednika stranke. A na unutarstranačkim izborima u svibnju 2012. dugo je oklijevao s odlukom kome se prikloniti da bi na kraju podržao Tomislava Karamarka. U vrijeme kada je i njega smijenila s ministarske funkcije Jadranka Kosor demantirala je nagađanja da su razlog za tadašnju rekonstrukciju Vlade istrage USKOK-a protiv pojedinih ministara, a za Šukera je tom prilikom rekla da je jako puno radio te se umorio.

– Sa svojih šest mandata u Saboru bio je jedan od najprepoznatljivijih zastupnika, a ujedno je bio i najdugovječniji hrvatski ministar financija, punih sedam godina – napisao je jučer povodom Šukerove smrti predsjednik Sabora Gordan Jandroković naglašavajući da je Šuker u saborskim raspravama i javnim istupima energično zastupao svoje stavove. Premijer Andrej Plenković podsjetio je pak na Šukerov doprinos tijekom procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Biranim riječima javili su se i politički oponenti.

Ostavio trag u politici

– Koliko god se ne slagali i koliko god naše rasprave bile burne, uvijek sam imao respekta prema njemu. Bio je veliki radnik i imao je veliku energiju. Moji počeci u politici bili su vezani uz gostovanja u "Otvorenom". I valjda u dvadesetak debata koje smo tada imali katkada sam bio i oštar, ali sam uvijek pazio da ne prijeđem granicu pristojnosti. Mislim da je on to razumio. Ivan Šuker ostavio je trag u politici – napisao je na Facebooku SDP-ov Gordan Maras.

A Ivana Posavec Krivec iz Socijaldemokrata ustvrdila je da je Šuker kao zastupnik bio vrijedan, prisutan i stručan, podsjetivši:

– Šuker u politici ostaje možda najprepoznatljiviji kao idejni tvorac OIB-a, iako je smijenjen s mjesta ministra prije njegova uvođenja.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?