Švedski dužnosnik složio se s FAZ-om

Bildt: U BiH nemoguća dramatična revizija struktura države iz Daytona

14.01.2021.
u 14:48

Nakon što je ugledni njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio komentar povezan s trenutačnom situacijom u Bosni i Hercegovini u kojem kritizira i loš položaj Hrvata u ovoj zemlji te napose upozorava na opasnost od stvaranja unitarne države i dominacije Bošnjaka, čime bi zemlja bila trajno gurnuta u stanje konflikta, uslijedila su brojna reagiranja, uz ostalo, i prvog visokog predstavnika Carla Bildta, ali i bošnjačkih radikala. Bildt je na svom Twitter nalogu istaknuo kako se radi o iznimno upućenom autoru i odgovarajućem tekstu, piše Večernji list BiH.

Vrlo upućen komentar

“Na njemačkom je jeziku, ali vrlo upućen komentar na situaciju u Bosni i Hercegovini i pozivima na dramatičnu reviziju njezinih struktura”, napisao je u prvoj objavi dugogodišnji švedski diplomat i dužnosnik. Martens mu je pak uzvratio kako je njegov tekst imao posve druge nakane. 
“Radije bih rekao da tekst poziva na reviziju rasprave koju vodimo o BiH. Budući da stvarna luđačka košulja u tome nije toliko Ustav (iako je daleko od savršenog), već dominantan narativ o neuspjeloj ili neuspješnoj državi, koja to nije”, istaknuo je Martens, koji je i poznati književnik koji je objavio biografiju o Ivi Andriću. Bildt mu je pak na to komentirao kako BiH ima velikih problema, ali zasigurno ne bitno manjih od ostalih zemalja u regiji s nacionalističkim narativima. Komentaru u FAZ-u prethodile su višednevne kritike bošnjačkih aktivista Jasmina Mujanovića, koji je poznat po propagandističkim i krajnje jednostranim komentarima u kojima je samo kritizirao hrvatsku i srpsku stranu, ali i radikala Reufa Bajrovića. Nakon objave kolumne u FAZ-u Mujanović je “objasnio” kako u BiH trebaju vrijediti pravila bošnjačke većine. 
“Zagovornici statusa quo u BiH imaju jednostavan problem: trenutačni sustav je entropijski. I što je još važnije, sve veća (!) većina Bosanaca želi promjene. Ako su iskreni u svojim zabrinutostima zbog ‘većine’, rješenje je jasno: liberalno-demokratski režim”, kaže Mujanović koji, kao i Bajrović, a u najvećem dijelu i službena politika SDA, želi “slomiti okove” manjine kako doživljavaju Hrvate, ali i Srbe jer je Bošnjaka po rezultatima popisa 2013. godine, koji svi ne priznaju, navodno više od 51 posto. A to je pak potvrdio Bajrović u svome istupu koji očito računa da će Bošnjaci i njihove stranke ovladati Parlamentom BiH kako bi mijenjali Ustav zemlje. Po njemu, “apsolutno nema potrebe za većinom od tri glavne nacionalne skupine”.

Ustav bez Hrvata

“Ustav BiH, ako se to tiče nekoga sa Zapada, zapravo kaže da je 8/15 (Dom naroda BiH) i 28/42 (Zastupnički dom BiH) 1/3 iz svakog entiteta dovoljno za njegovu promjenu”, kaže Bajrović i dodaje kako Hrvati to ne mogu blokirati. 
Sam Martens na optužbe iznesene na njegov račun zaključio je kako je do sada bio izložen kritikama srpskih, hrvatskih, ali i bošnjačkih nacionalista, što ga samo uvjerava da je na dobrome putu. U raspravu na Twitteru uključio se i analitičar Ivan Pepić kazavši kako “najbrojnija nacionalna skupina želi dominirati nad manje brojnim skupinama”. Zanimljivo je kako je posljednju kolumnu FAZ-a političko i medijsko Sarajevo potpuno prešutjelo i ignoriralo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije