HDZ BiH će danas predstavit rezultate rada

“Bijela knjiga” potvrđuje uspjeh i vjerodostojnost politike vodeće hrvatske stranke u BiH

23.07.2018.
u 09:00

Na današnjem zasjedanju Predsjedništva HDZ-a BiH i stranačkoj klauzuri na Kupresu čelništvo stranke osvrnuti će se na izborni program, tzv. bijelu knjigu i izvršenje izbornog programa u četverogodišnjem mandatu koji je na izmaku, piše Večernji list BiH.

Kako se navodi u dokumentu koji bi danas trebao biti usvojen, HDZ BiH, kao politički odgovorna i najvažnija politička stranka Hrvata u BiH, na temelju iskazane i dokazane vjerodostojnosti ulazi u novi politički mandat i izborni ciklus.

Povjerenje Hrvata, kako se ističe, neće tražiti na temelju postignutog, nego će HDZ BiH sa svojim koalicijskim partnerima okupljenima u zajedništvu HNS-a za mjesec dana ponuditi izborni program koji će biti okrenut razvoju i opstanku.

Analiza izvršenoga

Izborni program HDZ-a BiH 2014. nosio je naziv “Hrvatski odgovor”. To je bila politička platforma za zaustavljanje pokušaja političkog, ustavnog i društvenog demontiranja Hrvata iz političkog i društvenog života u BiH i jačanje pozicije Hrvata u svim segmentima društvenog života u Bosni i Hercegovini. Zbog naglašenih procesa koji su imali za cilj marginalizaciju Hrvata u BiH kao političkog naroda i zbog brojnih nastojanja derogiranja ustavne pozicije, političko vodstvo HDZ-a BiH “Ustavne promjene” postavilo je kao prvu točku programa naglašavajući važnost rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH.

- Iako brojne međunarodne inicijative za promjenom Ustava nisu dale konkretne rezultate, uspjeh hrvatskog političkog vodstva je u tome da je “hrvatsko pitanje” i njegova ustavna i politička pozicija postavljena visoka kao agenda ne samo domaće nego i europske politike. Ustavne promjene su ostale kao kontinuitet politika i bit će nastavljene u novom političkom mandatu, navodi se u dokumentu.

Stranačko rukovodstvo će analizirati i provedbu ostalih stranačkih prioriteta u četverogodišnjem mandatu, a oni su bili vezani uz hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata, gospodarski rast i razvoj, socijalnu politiku i brigu za zdravlje te jezik, kulturu i obrazovanje, kao i vladavinu prava, borbu protiv kriminala i korupcije te konačno europske i euroatlantske integracije. U svim ovim oblastima, odnosno stranačkim prioritetima, zaključeno je, ostvareni su značajni rezultati od 2014. do 2018. godine.

“Bijela knjiga” naziv je dokumenta tj. analize izvršenja izbornog programa HDZ-a BiH za mandatno razdoblje 2014. - 2018. HDZ BiH je, kako se ističe, odgovorna politička stranka koja traži povjerenje ne samo na temelju izražene povijesne odgovornosti, nego i na temelju vizije boljeg života i jake političke pozicije Hrvata u BiH.

- Iz duboke odgovornosti prema svom narodu, HDZ BiH uradio je dubinsku analizu obećanja i postignutih rezultata. Analiza je obuhvatila sve segmente političkog predstavništva Hrvata u institucijama od države do općine. Ne želimo ući u novi izborni proces bez jasnih pokazatelja jesmo li bili vjerodostojni i dostojni povjerenja svoga naroda - navode iz HDZ-a. Analiza rada uokvirena je u “bijelu knjigu” i sadrži oko 500 stranica teksta tj. ostvarenih rezultata. Iščitavajući ovu analizu može se doći do nekoliko vrlo jasnih zaključaka.

Politički ambijent

Tako se zaključuje da se realizacija stranačkog političkog programa odvijala u vrlo dinamičnom i često nesigurnom političkom i društvenom okruženju koje su kreirali pojedini politički centri na koje je bilo teško ili nemoguće utjecati.

Nadalje, sagledavajući rad političkih predstavnika HDZ-a BiH u državnim i entitetskim institucijama, kao i rad hrvatskog člana Predsjedništva BiH, jasno je vidljivo da je stranačka politika bila izrazito proaktivna. To podrazumijeva da je HDZ BiH bio predlagač promjena i inicijativa koje su imale za cilj realizaciju stranačkih političkih ciljeva, ali i jačanje svih razina vlasti i države BiH. Rezultati iz “bijele knjige” ukazuju na značajne uspjehe u realizaciji zacrtanih ciljeva na svim razinama vlasti.

Na pojedinim područjima program je ostvaren ne 100 posto nego 150, pa i 200 posto - navodi se u dokumentu, analizi koja će danas biti prezentirana. Analiza “bijele knjige” pokazuje da postoje područja koja su neizvršena, ali ne zato što nije bilo napora i želje, nego zato što su ta područja života stvar kontinuiteta i za koje ne znači ništa jedan izborni ciklus.

No, u cijelosti, zaključuje se, “bijela knjiga” potvrđuje da je politika HDZ-a BiH vjerodostojna politika na rezultatima, pristupu i dosljednosti. U tom kontekstu u HDZ-u BiH smatraju da su u prošle četiri godine ostvarili sve ono što je bilo moguće u političkom i društvenom ambijentu BiH. •

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
10:10 23.07.2018.

rezultati HDZove 4 godine: - masovno iseljavanje Hrvata Bošnjaka Srba i ostalih sa ovih područija, najveći broj je Hrvata sa prostora na kojem vlada HDZ - čitava međunarodna zajednica je protiv diskriminatorskog izbornog zakona koji je predložio HDZ - Čović se sa Dodikom približio crnoj listi političara - Čović je jedino našao sagovornike u Rusiji i Srbiji svoje bliske i odane prijatelje - .......... - Bijel knjigo crna li si .....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?