Od Kravice do Plivskog slapa

BiH zemlja prirodnih ljepota s više slapova nego Njemačka, Francuska i Italija zajedno

12.07.2023.
u 19:58

U priči o ljepotama bh. slapova svakako je nezaobilazan i slap Kravica, prava mala i jedinstvena oaza prirode na rijeci Trebižat, nedaleko od Ljubuškog

Uz sve svoje prirodne ljepote koje BiH posjeduje, možda jedan od najljepših detalja na njezinoj živopisnoj mapi mnoštvo je slapova na rijekama ljepoticama diljem zemlje, piše Večernji list BiH.

Prema nekim podacima, iako zvuči poprilično nevjerojatno, BiH ima više slapova od Njemačke, Italije i Francuske zajedno. Mala zemlja u samom srcu Europe domovina je više desetaka prelijepih slapova koji se nalaze u svakom kutku naše zemlje.

Većina njih prava su meka za turiste koji dolaze na njih kako bi vidjeli i fotografijama ovjekovječili te prirodne ljepote koje obiluju životom.

Jedan od najpoznatijih i svakako i najimpozantnijih slapova jest Štrbački buk na Uni. Riječ je o najvišem vodopadu u sastavu Nacionalnog parka Una. Visok je čak 24 metra. Štrbački buk zapravo čini nekoliko slapova, a jedan drugom su u neposrednoj blizini. Nalazi se na 294 m nadmorske visine i, uz martinbrodske slapove, najljepši je slap na Uni, kao i u ovom dijelu Europe. Ovi slapovi desetljećima privlače pozornost zaljubljenika u prirodu, ali i ribolovaca, kao i umjetnika koji u ljepotama Une traže inspiraciju za svoja djela.

Također, još jedan biser je i Plivski slap u Jajcu, na mjestu gdje se rijeka Pliva ulijeva u Vrbas. Visok je oko 20 metara. Ovo je jedini slap u svijetu koji se nalazi u središtu grada i to ga čini specifičnim i jedinstvenim. Spada u 12 najljepših vodopada u svijetu. Prema količini sedre, smatra se kako je slap nastao prije 50.000 godina. Raspadanje i destrukcija sedre uočava se već gotovo 100 godina i obično se javlja kada korito iz nekih razloga presuši. Mnoštvo turista dolazi vidjeti ovaj jedinstveni slap.

Biser Trebižata

U ovoj priči o ljepotama bh. slapova svakako je nezaobilazan i slap Kravica, prava mala i jedinstvena oaza prirode na rijeci Trebižat, nedaleko od Ljubuškog. Visina se kreće od 26 do 28 m s vodenim amfiteatrom ispod slapa promjera oko 120 m. Preko sedronosnog sloja od dna do vrha slapa izrasli su trava, mahovina, alge i lišajevi. Uz sam slap su nikle konopljika, smokve i topole. Nekad su uz slap bili aktivni mnogobrojni mlinovi i stupe za valjanje sukna. Ova prirodna predstava godinama privlači brojne zaljubljenike u prirodu, a u ljetnim mjesecima nudi odmor i zabavu za sve ljubitelje kupanja i aktivnosti na rijeci.

Osim Radimlje, hercegovački grad Stolac prepoznatljiv je po još jednom geomorfološkom fenomenu, vodopadu Provalije na rijeci Bregavi. Prolaskom kroz Stolac, rijeka Bregava svojim tokom pravi ade i teče na raznim razinama, a razuđene obale pružaju svim posjetiteljima i lokalnom stanovništvu mogućnost uživanja u kupanju i boravku pored rijeke.

S visinom od 20 metara i skriven duboko u šumi, vodopad Skakavac u blizini Kotor Varoši više izgleda kao neko skriveno mjesto u prašumi Amazoniji ili barem kao scena iz hollywoodskog filma. Priroda koja okružuje sam vodopad zaista je nevjerojatna, a tijekom čitave šetnje jedini zvukovi koje ćete imati priliku čuti su cvrkuti ptičica i žubor vode i oni će postajati sve jači kako se budete približavali vodopadima. Zahvaljujući planinarima i ekolozima iz ovog mjesta, koji su se zaista potrudili napraviti male staze, kao i označiti put, prilaz vodopadu je olakšan te je on sad mnogo dostupniji nego što je bio. Kod samog vodopada napravljena je čak i mala nadstrešnica s klupama i stolom kako biste se odmorili kada dođete i u miru uživali u pogledu koji se pruža ispred vas.

Smješten na samo 14 kilometara od Sanskog mosta i s visinom od 56 metara, slap Bliha spada među najveće vodopade na ovom području, a prepoznatljiv je po tome što se voda lomi o stijenu te stvara sasvim neobičan prizor.

Slap Skakavac, s pravom stavljen pod zaštitu države još 1954. godine, visok je 98 m, što ga čini drugim najvišim vodopadom u Europi. Sjeverno od Sarajeva, udaljen samo 12 km od centra grada, vodopad i njegova okolina idealni su za sve avanturiste, ljubitelje prirode i biciklizma. Put do ovog zaštićenog područja dobro je označen i siguran, a cijelom dužinom puta naići ćete na plakate koji opisuju floru i faunu ovog mjesta.

Treći slap pod nazivom Skakavac nalazi se u NP Sutjeska i visok je oko 70 metara. Do vodopada se dolazi nakon sat vremena šetanja kroz prašumu, ali iako se možda čini kao naporna aktivnost, kada jednog ugledate ovaj prizor, shvatit ćete da vrijedi svakog truda.

Najviši slap

Veliki Movran ne možete vidjeti kada želite, nego onda kada to priroda dopusti i omogući da se silna voda obruši s planine Čvrsnice, nedaleko od Mostara. Prizor za pamćenje uvjetuju količine oborina: kiše i snijega. Fotografu Borisu Trogrančiću pošlo je za objektivom uhvatiti veličanstveni prizor, ali nije mu bilo lako. - Kako biste vidjeli taj fascinantni prizor, potrebno je planirati put i čekati, jer se zna dogoditi da vodopad bude aktivan samo nekoliko sati. Mene je uhvatila strašna kiša i oluja, pa sam zbog opreme morao čekati satima kako bih mogao fotografirati i snimiti taj zaista nevjerojatni prizor - otkriva Boris. Informacije o visini slapa variraju od izvora do izvora (385 – 584 metra) – ovisno o načinu na koji se mjerio svojeglavi fenomen, ali u svakom slučaju radi se o najvišem slapu u BiH. Veliki Movran počasti svojim obrušavanjem tek kada se planinski procjep ispuni vodom. Ponekad to traje mjesecima, no u sezoni velikih kiša veća je i vjerojatnost da ćete ga vidjeti – najčešće krajem jeseni, zimi i početkom proljeća. Tada Veliki Movran i movrančići (manje kaskade) jurnu niz litice Čvrsnice u dolinu Drežanke, pritoke Neretve.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije