Najviše tužbi u sektoru obrazovanja

BiH zbog kolektivnih ugovora radnicima dužna više od 800 milijuna eura

15.12.2016.
u 07:00

Više od 800 milijuna eura BiH duguje radnicima koji su, zbog kršenja kolektivnih ugovora, tužili vlasti na različitim razinama. Dugovi su počeli pristizati na naplatu, a novca za njih u proračunima nema.

Tužilo 98% službenika

Protiv različitih razina vlasti trenutačno se vodi blizu 40.000 radno-pravnih sporova. Prema pravomoćnim presudama, vlasti u FBiH u ovom trenutku duguju blizu 800 milijuna eura, a RS svega 10 milijuna eura. Za isplatu duga novca u proračunu nema, a svako prolongiranje plaćanja dug povećava jer kamate rastu. Prava na tzv. jubilarne nagrade, minuli rad, regres i povećanje plaća radnicima su, među ostalim, zajamčena općim kolektivnim ugovorom iz 2001. koji nije ispoštovan, a nakon čega su uslijedile tužbe. Val masovnih tužbi radnika u javnom sektoru počeo je od 2009., a tužbe su iz godine u godinu nezaustavljivo rasle. Samo jedan odvjetnički ured pokrenuo je gotovo 600 kolektivnih i nepoznat broj individualnih tužbi. “Najčešće neizvršavanje bilo je u dijelu naknade za topli obrok i naknade za korištenje godišnjeg odmora. Poslije su došle jubilarne nagrade”, kazao je za Al Jazeeru Hakija Kurtović, odvjetnik. Aktualn je Vlada FBiH donošenjem novog Zakona o radu poništila stare kolektivne ugovore. No do tada je državu već tužilo 98% državnih službenika.

Tužilo i Pravobraniteljstvo

Federalno pravobraniteljstvo, koje po svojoj definiciji pruža pravnu zaštitu imovini i imovinskim interesima FBiH, u ovom procesu pokazalo se kao kolektivni tužitelj države koju zastupa. Među tužiteljima se pojavljuju i suci općinskih, županijskih te Vrhovnog suda FBiH. Ipak, najviše tužbi dolazi od radnika u osnovnom i srednjem obrazovanju. Od ukupnog broja, više od 70% tužbi dolazi iz ovog sektora. Na drugom mjestu je policija, na koju se odnosi više od 20% tužbi, a ostatak čine drugi državni službenici te radnici u javnom sektoru. Nevjerojatna je informacija koju su još prije nekoliko mjeseci objavili mediji kako postoje tužbe koje su protiv države pokrenute u iznosu od svega 3 KM. To najbolje govori o namjeri da se pod svaku cijenu tuži država. Da se ovdje zaista radi o sustavnom nanošenju štete državi, pokazuje činjenica da su sudovi presuđivali u korist tužitelja uglavnom zbog toga što se osobe zadužene braniti tužene institucije uopće nisu pojavljivale na ročištima. - Ustvrđeno je kako je to bilo slučaj u oko 75% predmeta. Ovaj problem za državu registrira i Ured za reviziju koji je na predstavljanju ovogodišnjih izvješća postavio pitanje - kako to da država uvijek gubi sporove, upitao je Dragan Vrankić, generalni revizor Ureda za reviziju institucija BiH. “Tako što institucije vlasti u najvećem broju slučajeva nitko nije ni zastupao”, kazao je za Al Jazeeru ekonomski stručnjak Zlatko Hurtić koji skreće pozornost na to da su tužbe podizali prvo oni koji su o tužbama trebali odlučivati. “Pravosuđe, pravosudni sustav je sudio, presudio i naplatio i onda su počele druge tužbe. Dakle jedan klasični udar na državu iz države u kojem svi oni koji su bili dužni braniti adekvatno i bili plaćeni za to nisu to činili jer su bili u sukobu interesa jer su i sami tužili”, rekao je Hurtić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije