Na automobile su padale grane...

FOTO: BiH jučer zahvatilo olujno nevrijeme s udarima munje, meteoalarmi upaljeni i danas

kisa
Foto: Braco Selimović/Večernji list
1/6
05.08.2014.
u 19:29

Mostarski vatrogasci imali su pune ruke posla i stigli su odraditi četiri intervencije neposredno nakon nevremena

Poplavljeni objekti, drvene barikade na cestama, udari groma... Sve ovo se jučer u poslijepodnevnim satima događalo u BiH. Šok i nevjerica građana što se to u kolovozu događa u njihovim mjestima. A sve je počelo jučer iza podne. Mostarski vatrogasci imali su pune ruke posla i stigli su odraditi četiri intervencije neposredno nakon nevremena.

Udar groma

- Na Trgu Ivana Krndelja grom je udario u napuštenu kuću te se zapalio otpad koji se u njoj nalazio. Brzom reakcijom vatrogasaca požar je ugašen. U Jasenici je gorjela trava i nisko raslinje koje je također zapalio grom i taj je požar lokaliziran. Na Mahali i Rondou izvlačili smo vodu iz objekata, s tim da je u Mahali to trajalo puno duže - kazali su za Večernji list u Vatrogasnoj postrojbi u Mostaru koja je jučer vrijedno stizala na navedene lokacije. Također, grom je udario u dalekovod na Gorancima i prekinuo žicu, te stvorio ozbiljniji kvar. U Blaževićima, u općini Grude, prilikom udara groma zapalilo se oko 500 bala sijena. Grudski vatrogasci odmah su izišli na teren i lokalizirali požar kako vatra ne bi zaprijetila obližnjim kućama. Također, dio kućanstava u općini Grude je tijekom nevremena ostao i bez električne energije, piše Vecernji.ba. Ništa bolja situacija nije bila ni u dijelovima Bosne. U Zenici je glavni zenički trg bio potpuno pod vodom, a najgore je bilo pješacima koji su se našli na mjestu događaja, okruženi pljuskom i gromovima. Obilna kiša je pala i u žepačkom kraju te je uzrokovala nove probleme. Podvožnjak na ulazu u grad bio je poplavljen, a dugo vremena se popravljao i prolaz preko rampe, Tržnom ulicom. Papratnica je potopila izlaz na staru cestu, a izlila se iz korita i na nekoliko mjesta u selu. Dijelovi Papratnice bili su ponovno odsječeni od ostatka svijeta.

47 litara kiše

U Banjoj Luci voda se izlila na prometnice i u stambene objekte. U naselju Nova Varoš voda je poplavila desetak stambenih i poslovnih objekata, a u nekoliko ulica promet je bio u potpunosti obustavljen. Na ugostiteljskim objektima nastala je određena materijalna šteta. Vatrogasne postrojbe cijeli dan su radile na izvlačenju vode, a najviše ugrožena naselja obišao je i gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović. On je istaknuo da je u tom gradu palo 47 litara kiše po četvornom metru. Sve službe i dio postrojbi Civilne zaštite postavljeni su u stanje pripravnosti. U Federalnom hidrometeorološkom zavodu upravo tijekom nevremena razgovarali smo s klimatologom Bakirom Krajinovićem. - Meteoalarm je upaljen bio za čitavu BiH i ovako opasno nevrijeme moglo se očekivati - kaže za Vecernji.ba Krajinović o nevremenu koje je zahvatilo čitavu državu. I uistinu, skoro u cijeloj zemlji jučer je bio upaljen žuti meteoalarm koji predstavlja potencijalno opasno vrijeme. Taman kada su se ljudi nakon kišovitog lipnja i srpnja ponadali da će se vrijeme u kolovozu stabilizirati, dogodio se šok. - Poslijepodnevna nevremena i u idućim danima možemo očekivati u Bosni dok bi prije podne trebalo biti sunčano. U Hercegovini će se vrijeme malo smiriti i biti stabilnije - kaže nam Krajinović. Danas se u nekim dijelovima BiH pali narančasti meteoalarm tako da je ponovno potreban oprez, javlja Večernjak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije