Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković

BiH zadržala ključna tržišta, sada je prilika za jačanje ekonomije

Vjekoslav Vuković
Fena
15.01.2024.
u 08:05

Vuković je naglasio je da su se globalna kretanja reflektirala na BiH, ali da se sveukupno može ocijeniti da je protekla godina ipak bila uspješna

Unatoč blagom padu izvoza, ali i uvoza, BiH je zadržala svoja ključna tržišta, a poglavito ona u EU, a sada je na BiH unutarnjim reformama dodatno ojačati svoju konkurentnost kako bi se nastavio proces prebacivanja dijela proizvodnih pogona upravo u BiH. Rezime je to ključnih poruka koje je u intervjuu za Fenu uputio predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

On je izjavio da su se globalna kretanja reflektirala na BiH, usporavajući gospodarske aktivnosti, ali i da svaki izazov i kriza predstavljaju ujedno priliku za razvoj ekonomije i poboljšanje poslovnog ambijenta. Vuković je u intervjuu za Fenu govorio o protekloj godini za koju ekonomisti i gospodarstvenici kažu da je bila puna turbulencija i izazova te o perspektivama i prilikama za rast bh. gospodarstva.

- Prema sadašnjim makroekonomskim pokazateljima, zabilježili smo određene padove, pri čemu je ukupna vanjskotrgovinska razmjena BiH pala za oko milijardu KM. To nikada ne smatramo zabrinjavajućim, a razlog je što smo uspjeli zadržati naša stara tržišta, među kojima Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske i Srbije te nam to u svemu tome daje polet - rekao je Vuković.

Važnost Europske unije

Naglasio je da su se globalna kretanja reflektirala na BiH, ali da se sveukupno može ocijeniti da je protekla godina ipak bila uspješna. - Nismo doživjeli stravične padove, nismo izgubili strana tržišta, nego smo se čak proširili na neka tržišta. Ono što nas žalosti zapravo je odlazak mladih, odlazak naše radne snage i priljev neke nove radne snage koja nema svoju adekvatnu radnu industrijsku kulturu za funkcioniranje u BiH i zemljama u okruženju - dodao je Vuković. Iako još nema cjelovitih službenih podataka, ocjenjujući sveukupne makroekonomske pokazatelje, zabilježen je lagani pad izvoza, ali i uvoza u Bosnu i Hercegovinu. - Kada je riječ o padu izvoza, to znači da potražnja za proizvodima i repromaterijalima lagano posustaje. Mi nismo izgubili ključna tržišta zahvaljujući činjenici da smo zadržali kontinuitet naših ugovora, a što nas je jednako spasilo kada je bila pandemija. Dakle, sličan model zapravo se događa sada. Sve te zemlje koje žele zadržati ugovor s BiH negdje nas čuvaju u pričuvi i mi taj pričuvni trenutak moramo iskoristiti kvalitetnije pa se nametnuti kao ključni čimbenik. Upravo ova kriza naša je prilika - istaknuo je Vuković. Često se, prema njegovim riječima, koristi termin "globalizacija", a sada se pojavio i novi, a to je "deglobalizacija". Tako danas svjedočimo da se svijet ponovno polarizira, da se tržišta razbijaju na neka istočna, zapadna, središnja itd. - Mi pripadamo zemljama zapadnog Balkana, blizu smo Europske unije i de facto pripadamo Europi. Nama najbliže tržište je Europska unija i to potvrđujemo našim izvozom na to tržište - istaknuo je Vuković.

Mnogi su nas, kako je dodao, prepoznali kao bliske i pouzdane partnere, prebacili su svoje dijelove proizvodnje u Bosnu i Hercegovinu i na tome se još intenzivno radi. Da bi se takav proces nastavio u interesu Bosne i Hercegovine, kako je rekao Vuković, potrebno je poraditi na našoj unutarnjoj strukturi i stvaranju pozitivnog poslovnog ambijenta. Vanjskotrgovinska komora BiH u suradnji s poslovnom zajednicom i partnerima intenzivno radi na tome tražeći najbolja rješenja i na osnovi toga prezentirali su stanje pred Europskom unijom, odnosno Europskom komisijom, Europskim vijećem i pred direktoratima za proširenje. - Na temelju toga bit će otvoreno posebno poglavlje "Business Chapter", gdje ćemo pitati poslovnu zajednicu kako da sudjeluje u akcijskom planu za daljnje pretpristupne fondove te daljnje integracijske procese - rekao je Vuković, dodajući da je riječ o značajnom iskoraku za poslovnu zajednicu u BiH. Vanjskotrgovinska komora BiH prepoznata je i u Bruxelleskoj deklaracija od 13. prosinca 2023. u kojoj se jasno kaže da će temeljni sudionici u izradi akcijskog plana za zemlje zapadnog Balkana biti RCC, CEFTA i Komorski investicijski forum. - Mi smo u sve tri organizacije ili članovi Upravnog odbora ili aktivni sudionici. Naša uloga je tu neizostavna i mi je samo želimo artikulirati pravodobno i na pravi način onima na koje se ona odnosi - dodao je Vuković. Kada je riječ o investicijama i poboljšanju poslovnog ambijenta, kako je dodao, treba uzeti u obzir niz komponenti i tu se gleda kakva je vladavina prava u državi, kakav je politički ambijent, odnosi sa susjedima s kojima se najviše funkcionira te kakvi su uloga, utjecaj i glas unutar Europske unije.

Važne reforme

- Želimo da se naš glas čuje i da Bruxelles prepozna aktivnosti u BiH. Naravno, oni postavljaju određene uvjete. Kada govorimo o Planu rasta za zapadni Balkan, uvjeti su jasni. Govori se o zelenoj agendi, cirkularnoj ekonomiji, digitalizaciji određenih usluga, posebno malih i srednjih poduzeća, cjelokupnoj digitalnoj transformaciji, a mi još nemamo digitalni potpis. Govori se i o vladavini prava, borbi protiv korupcije, govori se o borbi protiv organiziranog kriminala, carinskih, poreznih prijevara itd. - naveo je Vuković, dodajući da su to bitni čimbenici koji utječu na opredjeljenja investitora i reflektiraju se na gospodarstvo. Za poboljšanje poslovnog ambijenta, kako je dodao, presudna su i porezna rasterećenja kako bi se podigle plaće radnicima u BiH jer zadovoljan radnik je taj koji ostaje. - Ranije sam rekao da komparativna prednost BiH više nije jeftina radna snaga, nego dobro plaćeni radnici koji ostaju ovdje i dobro poznaju proces proizvodnje - rekao je Vuković u intervjuu za Fenu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?