Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

BiH zabranila ulazak državljanima Italije, Kine, Južne Koreje i Irana

Naredbu o zabrani ulaska ovim osobama Granična policija uputila je svim svojim terenskim uredima na graničnim prijelazima BiH
11. ožujka 2020. u 11:10 0 komentara 131 prikaza
granični prijelaz
Foto: ilustracija

Osobama koja dolaze iz Italije, pojedinih provincija Kine, Južne Koreje i Irana zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu, rečeno je iz Granične policije.

Naredbu o zabrani ulaska ovim osobama Granična policija uputila je svim svojim terenskim uredima na graničnim prijelazima BiH, dok se za sva ostale osobe primjenjuju preporuke koje je donijelo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Odluka je stupila na snagu nakon što je državni ministar sigurnosti Fahrudin Radončić uputio službeni zahtjev direktoru Granične policije BiH Zoranu Galiću da postupi u skladu s ovlastima.

Radončić je sinoć naložio Graničnoj policiji da zabrani ulazak u Bosnu i Hercegovinu državljanima iz zemalja koje su najviše pogođene koronavirusom.

"Utvrđena je potreba o donošenju svih mjera na sprečavanju širenja i suzbijanja virusa korona prema zahtjevima entitetskih institucija i u skladu s preporukama epidemiologa i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. U skladu sa ovim, molim Vas da odmah poduzmete radnje iz vaših ovlasti i odgovornosti u smislu zabrane ulaska u BiH za strane državljane iz područja s intenzivnom transmisijom koronavirusa. Ovo se posebno odnosi na osobe koja su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Kine, Južne Koreje i Irana", navodi se u dopisu upućenom Galiću.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.