Inicijativa Dragana Čovića

BiH usvojila definiciju antisemitizma, ujedinjena sa svijetom protiv mržnje

28.07.2022.
u 07:15

Jučerašnjom odlukom u državnom Parlamentu BiH se pridružila zemljama članicama IHRA-e

Kao posljednju inicijativu u svojstvu predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović je 28. lipnja podnio prijedlog za usvajanje radne definicije antisemitizma, u onom obliku i onako kako ga je definirao Međunarodni savez za sjećanje na holokaust (IHRA) nakon što je usvojen međunarodni konsenzus u kojem stoji da je "antisemitizam određena percepcija Židova, koja se može izraziti kao mržnja prema Židovima, piše Večernji list BiH.

Retoričke i fizičke manifestacije antisemitizma usmjerene su prema židovskim ili nežidovskim pojedincima i/ili njihovoj imovini, prema institucijama i vjerskim objektima židovske zajednice".

Novi oblik antisemitizma

Međunarodni savez za sjećanje na holokaust (IHRA), koji se do 2013. zvao Radna skupina za međunarodnu suradnju u obrazovanju, sjećanju i istraživanju holokausta, ili ITF, osnovan je 1998. na inicijativu tadašnjeg premijera Švedske Görana Perssona.

Tijekom formalnog susreta s bivšim izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, održanog u okviru njegova nedavnog posjeta Izraelu, Čović je najavio kako će njegova posljednja inicijativa kao predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH biti prijedlog za potporu te usvajanje IHRA-inih radnih definicija antisemitizma od Doma naroda Parlamenta BiH.

U predloženoj inicijativi Čović je precizirao različite manifestacije antisemitizma koje su postale uobičajene posljednjih desetljeća, od kojih neke za cilj imaju napade na Državu Izrael, kao židovski entitet, a iskazuju se kao kritika koja nadilazi sličnu kritiku prema drugim državama. Ovaj novi oblik antisemitizma razvio se u kasnom 20. i ranom 21. stoljeću te se često manifestira kao anticionizam i kritika izraelske vlade, no on potječe iz istih korijena kao i tradicionalni antisemitizam.

U svom prijedlogu Čović je također objasnio da će formalno usvajanje IHRA-ine radne definicije antisemitizma od institucija vlasti BiH promovirati bolje razumijevanje bosanskohercegovačke javnosti o načinu na koji se antisemitizam manifestira u 21. stoljeću, o pomoći u borbi protiv rasizma i ksenofobije te će omogućiti dostojanstveno sjećanje na žrtve holokausta. Usvajanjem definicije antisemitizma jučer na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH se pridružila zemljama članicama IHRA-e, koje su 34, zemljama EU-a i Europskom parlamentu, koji su svi već usvojili definiciju IHRA-e. Cilj definicije je potaknuti obrazovne aktivnosti o holokaustu, sjećanju i istraživanju u zemljama članicama i drugim zainteresiranim zemljama, ponuditi političku potporu tim aktivnostima u nacionalnom i međunarodnom kontekstu te pružiti važan praktični alat za zemlje i organizacije koje poduzimaju sudjelovanje u borbi protiv antisemitizma i rasizma.

Donesena ispravna odluka

- Pozdravljam odluku Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koji je usvojio radnu definiciju antisemitizma IHRA-e. Definicija služi ne samo da pomogne BiH u identificiranju antisemitizma već se, šire gledano, ujedinjuje s koalicijom zemalja diljem svijeta koje aktivno proglašavaju mržnju i antisemitizam nedopustivim u današnjem svijetu. Zahvaljujem Draganu Čoviću na ovoj inicijativi u Domu naroda - kazao je Gady Gronich, šef Ureda i izvršni direktor Konferencije europskih rabina.

- Pripala mi je čast upoznati gosp. Čovića prošli mjesec tijekom njegova posjeta Izraelu i ubrzo sam shvatila kako je on pravi prijatelj Izraela i židovskog naroda. Objava njegove namjere da pokrene usvajanje IHRA-ine radne definicije antisemitizma u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i donesene ispravne odluke o usvajanju definicije, od velike su važnosti. Lideri u cijelom svijetu moraju jasno podići glas protiv svakog izražavanja mržnje i antisemitizma. Danas su hrabri čelnici BiH govorili takvim glasom i predstavili su jedinstvenu frontu u borbi protiv antisemitizma - izjavila je Stella Weinstein, bivša predsjednica stranke Yamina, koja je bila predsjednica u vrijeme posjeta Dragana Čovića Izraelu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?