U FOKUSU

BiH u prilici da zbog oporavka Europe doživi brži gospodarski rast u ovoj godini

16.03.2024.
u 13:00

Iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH u odgovoru na upit Večernjeg lista osvrnuli su se na najnovije prognoze gospodarskih kretanja u Europskoj uniji, kao i posljedice na domaće financijske tokove, te su potvrdili kako oporavak bh. trgovinskih partnera povećava mogućnosti za brži gospodarski rast naše ekonomije s povoljnim promjenama i za građane

Informacija o stabilizaciji razine inflacije u Europskoj uniji, kao i eurozoni, te procjene koje govore kako je veća mogućnost oporavka gospodarstava većine europskih država unose potrebnu dozu optimizma i u bosanskohercegovačke gospodarske tokove, počevši od tvrtki koje su izvozno orijentirane pa do onih koje se za svoje proizvodne procese oslanjaju na uvoz različitih repromaterijala. Kada se tome doda i mogućnost da će se pozitivni učinci smanjenja inflacije preliti i na BiH, može se govoriti o tome da 2024. godina, pod uvjetom izostanka nekih drugih rizika, donosi mogućnost oporavka.

Iz Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine u odgovoru na upit Večernjeg lista osvrnuli su se na najnovije prognoze gospodarskih kretanja u Europskoj uniji, kao i posljedice na domaće financijske tokove, te su potvrdili kako oporavak bh. trgovinskih partnera povećava mogućnosti za brži gospodarski rast naše ekonomije s povoljnim promjenama i za građane. Trenutačno stabiliziranje razine inflacije u EU i eurozoni rezultat je odlučnih mjera Europske središnje banke. Također, povoljan utjecaj imaju stabiliziranje cijena energenata i održavanje lanaca opskrbe ostalim strateškim robama od značaja za vodeće ekonomije EU-a, objasnili su iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH dodavši kako, u odnosu na očekivanja za prvo tromjesečje 2024. godine, ažurirane prognoze upućuju na veću vjerojatnost oporavka većine europskih ekonomija tijekom ostatka godine, uz istodobno pojačano povjerenje u dostizanje ciljne stope inflacije od 2%. Pritom su se osvrnuli i na tematiku kamatnih stopa, izrazivši mišljenje kako bi se prva smanjenja razine referentnih kamatnih stopa mogla dogoditi u drugom tromjesečju. Korekcije će biti blage i u skladu s ažuriranjem informacija o inflaciji i ostalim ekonomskim pokazateljima. A kada je riječ o utjecaju vanjskih kretanja, valja uputiti na mjere koje je ova Agencija donosila i koje su imale iznimno pozitivan utjecaj na gospodarstvo u Federaciji BiH.

- Učinci vanjskih poremećaja na naše tržište su ograničeni zahvaljujući i mjerama Agencije za bankarstvo. Uvjeti financiranja poslovanja gospodarskih subjekata u Bosni i Hercegovini, posebno u Federaciji BiH, nisu se mijenjali u proteklim godinama, dok razine kamatnih stopa možemo smatrati općenito povoljnijim u odnosu na susjedne države. To bi u razdoblju očekivanog gospodarskog oporavka trebalo smatrati prednošću - naglasili su iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH. Ističu i kako oporavak ključnih trgovinskih partnera povećava mogućnosti za brži gospodarski rast naše ekonomije s povoljnim promjenama i za građane. Općenito, zaključuju u Agenciji, prilike na našem tržištu mogle bi ostati stabilne ili povoljnije ako bi se istodobno umanjili drugi rizici koji su specifični za Bosnu i Hercegovinu. Iz ovih podataka i ocjena može se utvrditi kako gospodarstvo, dakle, može računati na neke pozitivnije trendove koji bi se u konačnici reflektirali kroz ponovni rast izvoza, a to znači i povećanje obujma proizvodnje te stvaranje uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, dok bi žitelji FBiH promjene osjetili kroz smirivanje inflacije te općenito rast životnog standarda. S obzirom na povezanost BiH s tržištima Europske unije, s kojima obavljamo i većinu trgovine, svaka promjena nabolje imat će refleksije i na situaciju u domaćim gospodarskim tokovima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?