SUMMIT

BiH u Beču kandidira prugu, koridor Vc, mostove na Savi...

25.08.2015.
u 06:45

Najviše dužnosnike EU pratit će i financijeri o kojima ovisi potpora

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović predvodit će jako izaslanstvo Bosne i Hercegovine na predstojećem summitu koji će se u četvrtak, 27. kolovoza, održavati u Beču i na kojem će se ponovno predstaviti europska perspektiva zemljama Balkana, konkretni infrastrukturni projekti koje bi financirale europske institucije, ali i potpisati prvi sporazum o razgraničenju između država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Potpora regiji

Naime, čelnici BiH i Crne Gore će na marginama bečkog summita, koji je nastavak prošlogodišnje konferencije koja je održana u Berlinu, potpisati sporazum o granici koji su prethodno ratificirali parlamenti dviju država, čak i unatoč tome što ga je u BiH pokušao osporiti dio političkih struktura i nevladinog sektora. 
Summitom, koji će se održavati u nekadašnjoj kraljevskoj palači Hofburg, predsjedat će federalni savezni ministar za Europu, integracije i vanjske poslove Sebastian Kurz. Ovaj summit je dio petogodišnjeg Berlinskog procesa koji će se svake godine održavati kako bi se provjerio napredak zemalja Balkana koje su kandidati za članstvo, a na sastanku će biti nazočni i visoki dužnosnici Europske unije i zemalja svojevrsnih sponzora ovoga procesa Njemačke, Austrije, Francuske i Italije, kao i Hrvatske i Slovenije koje podržavaju ovaj proces.

No, za zemlje zapadnoga Balkana najvažnija će biti nazočnost visokih dužnosnika Europske unije, ali i europskih i svjetskih financijskih institucija koje bi trebale financirati projekte, prije svega, vezane za infrastrukturu.

Zvizdić, Crnadak...

U tom dijelu konferencije BiH će predstavljati predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić i šef diplomacije Igor Crnadak. BiH će za međunarodnu financijsku potporu na predstojećem bečkom sastanku predložiti mostove preko Save na granici s Hrvatskom kod Gradiške odnosno Svilaja koji se duže godina ne grade zbog financijskih problema BiH i RH. BiH će, uz to, pokušati uvjeriti potencijalne financijere u isplativost ulaganja u nastavak gradnje autoceste na koridoru Vc, proširenje kapaciteta sarajevske zračne luke, te u projekt osposobljavanja plovnosti i razminiravanje riječnog korita Save. Jedan od najznačajnijih regionalnih projekata koje će BiH kandidirati vezan je za moderniziranje pruge između Sarajeva i Beograda, odnosno dalje prema Mostaru i Pločama. Ovaj prometni koridor bio bi iznimno značajan za tri zemlje i jačanje njihovih kapaciteta.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?