Proces digitalizacije sve se više nameće kao ključni cilj

BiH treba preobraziti obrazovanje i smanjiti papirologiju

storyeditor/2023-04-05/banke.jpg
26.05.2023.
u 19:31

Unutar BiH, osim na višim razinama vlasti, proces digitalizacije trebao bi se odvijati i u županijama

Digitalizacija javne uprave, smanjenje birokracije prilikom registracije obrta i drugih poslovnih djelatnosti, sveobuhvatna reforma školskog sustava, uvažavajući ustavne nadležnosti županija - pred BiH je u procesu približavanja Europskoj uniji niz zadataka kojima mora s jedne strane znatno poboljšati ulagačku klimu, a s druge prilagoditi obrazovni sustav potrebama tržišta rada kako bi se učinkovito izborila s rastućim problemom nedostatka radne snage u brojnim područjima, piše Večernji list BiH.

Digitalizacija

Upravo se posljednjih mjeseci intenzivirala komunikacije vezana uz rješavanja obveza na putu ostvarivanja pune digitalizacije društva, a kako je nedavno za Večernji list kazao ministar pravosuđa BiH Davor Bunoza, digitalizacija pravosuđa i javne uprave vrlo je važna zadaća koju moramo na kvalitetan način završiti, a to je i jedna od naših obveza na putu prema EU. S njegovom konstatacijom slažu se i ocjene koje su ovoga tjedna iznesene u analizi digitalnog sustava u BiH koju je izradila Američka agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Na osnovi rezultata analize USAID preporučuje suradnju svih aktera u razvoju jedinstvene politike i strategije upravljanja i ulaganja u digitalni ekosustav, koji omogućava inovacije, jača kibernetičku sigurnost i građanima pruža bolje obrazovanje.

Unutar BiH, osim na višim razinama vlasti, proces digitalizacije trebao bi se odvijati i u županijama. Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Predrag Čović tako je nedavno u emisiji "Kompas" RTV-a Herceg Bosne najavio kako će Zapadnohercegovačka županija do kraja mandata biti najvećim dijelom digitalizirana. Cilj je, poručio je, smanjiti papirologiju kako bi se olakšao rad tvrtkama i onima koji ih tek žele otvoriti. - Bilo bi dobro da se papiri mogu povući iz sustava. Digitalizacija je jedna od ključnih strateških ciljeva koje Vlada ZHŽ-a želi postići. Nemamo pravo biti pasivni, moramo donositi odluke - kazao je Čović.

Tematika digitalizacije osobito će doći do izražaja u vremenu kada će trebati održati gospodarsku aktivnost na dovoljno visokoj razini kako bi se suzbili eventualni negativni učinci borbe protiv inflacije, a koji u pravilu znače niži BDP. Drugim riječima, vlasti na svim razinama morat će dodatno ubrzati procedure za pokretanje biznisa.

Poslovna klima

Ključ održanja gospodarske aktivnosti, osim infrastrukturnih projekata, leži i u snažnijem privlačenju investitora, a proces digitalizacije imat će veliku važnost kada govorimo o olakšavanju poslovanja.

Upravo je digitalna transformacija javne uprave, kao i temeljna reforma javne uprave u cilju povećanja učinkovitosti i profesionalnosti dvaju ciljeva iz dijela dokumenta novih vlasti na federalnoj i državnoj razini, a tomu svakako treba dodati i tematski blizak cilj koji se odnosi na smanjenje poreznog opterećenja rada, kao i uvođenje poreznih olakšica radi kreiranja novih radnih mjesta i unaprjeđenja uvjeta rada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?