Intervju europarlamentarca Tonina Picule

BiH treba novi dogovor 
i izbjeći ‘mostarizaciju’

18.08.2017.
u 07:00

Kao rijetko tko poznaje stanje na Balkanu i iskreni je prijatelj BiH. Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula poziva na rješavanje ekonomskih, ali i političkih problema dijalogom i uz potporu EU.

• Izvjesno razdoblje može se čuti da Hrvatska ima negativan utjecaj na BiH, a spominje se i zauzimanje zastupnika Europskog parlamenta, posebice u kontekstu sadržaja rezolucije Europskog parlamenta. Smatrate li se prijateljem ili ste nešto drugo prema BiH?

- Kamo sreće da o europskoj budućnosti BiH postoji konsenzus u samoj BiH, barem na onoj razini koja postoji u institucijama EU. Pogotovo kada je riječ o Europskom parlamentu gdje imam čast i obvezu, kao voditelj Izaslanstva za BiH i Kosovo, promovirati pozitivne aspekte, ali i upozoravati na zastoje na tom putu. Moja zalaganja za suverenu, (samo)održivu, prosperitetnu i demokratsku BiH, gdje su primjereno zaštićena individualna i kolektivna prava njezinih građana, sežu još u devedesete godine kada sam, kao tajnik Društva prijateljstva Hrvatske i BiH, stajao nasuprot politici koja nije poštovala kompleksnu realnost susjedne države i mnogim postupcima kompromitirala ukupnu politiku Zagreba u tim teškim vremenima. Od tada je prošlo puno vremena, Hrvatska je nakon vrlo zahtjevnih pregovora postala članica EU i danas se suočava s novom generacijom problema, dok BiH, nažalost, umnogome reciklira traume iz tog razdoblja. Hrvatska, kao prvi EU susjed BiH, mora i dalje predano poštovati njezinu teritorijalnu cjelovitost i pozitivno utjecati na političku stabilnost, odnosno pomagati BiH na putu prema članstvu u EU. Naši pozitivno definirani interesi prema BiH trebaju proizlaziti iz povijesnog iskustva, elementarne geopolitike i potrebe, u okviru multilateralnih organizacija, aktivnog sudjelovanja u potrazi za moguće novim i solidnijim dogovorima na tom prostoru. U tom pogledu nastojat ću, kao i do sada, svoja politička uvjerenja i iskustva ugrađivati u djelovanje institucija.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?