Zdenko Ćosić

BiH treba naći rješenje koje će odgovarati njezinim specifičnostima

Zdenko Ćosić
Denis Kapetanovic/PIXSELL
30.01.2024.
u 19:30

“Uzmimo Belgiju, to nema nigdje u Europi, nego u Belgiji. Zašto bi onda bio problem ako BiH nađe rješenje koje će odgovarati njezinim specifičnostima”, kazao je Ćosić

Govoreći o tome je li za HDZ sastanak u Laktašima dogovor ili razgovor, izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Zdenko Ćosić za Plenum Federalne televizije istaknuo je da “stalno plašimo narod mogućnošću dogovora - dogovor bi trebao biti ohrabrenje svima”.

- Ako su se politički akteri, legitimni predstavnici, vladajuća većina, dogovorili oko nečega, zar to ne bi trebalo biti ohrabrenje? A mi stalno ovdje miješamo kruške i jabuke. Kad zatreba, svaki mogući dogovor, koji nije u skladu s, recimo, mojom političkom vizijom, odbacujemo, i to skrivajući se iza europskih vrijednosti. Mi često čujemo kako se u tom dogovoru za rješenja ključnih problema BiH predložilo nekakvo kakvo ne postoji nigdje u Europi – pa što.

Ni BiH ne postoji nigdje u Europi nego ovdje, sa svim svojim posebnostima. I zato i trebamo tražiti rješenje kakvog nigdje nema - kazao je Ćosić te dodao: - Uzmimo rješenja koja su postignuta u Španjolskoj, oni su uspjeli naći rješenje za svoje posebnosti. Uzmimo Belgiju, to nigdje nema u Europi, nego u Belgiji. Zašto bi onda bio problem ako BiH nađe rješenje koje će odgovarati njezinim specifičnostima?

Ustavni sud je jasno utvrdio da je konstitutivnost naroda krovno načelo Ustava BiH. Ako je to tako, kako se onda mogu bilo kakvi zakonski ili podzakonski akti izvoditi koji neće korespondirati s tim krovnim načelom? Sve što nije u skladu s tim načelom upitne je ustavnosti. Svaki razgovor je pozitivan. Postoji spremnost za dijalog, a postoje i oni koji nisu spremni. Dok god su politički akteri u BiH spremni za dijalog, mi možemo govoriti da “držimo glavu iznad vode - poručio je. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije