Miro Kovač

BiH su spasili Hrvati, i oni su najveće žrtve rata i poraća u BiH

Miro Kovač
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
06.10.2016.
u 17:09

"Hrvati su, uostalom, i najveće žrtve rata i poraća u BiH. Poštujemo sve žrtve rata, i srpske i bošnjačke, ali Hrvati su demografski najveći gubitnici", rekao je Kovač.

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u četvrtak je u Matici iseljenika potpisao ugovor o financiranju 65 programa i projekata Hrvata u BiH u iznosu od 20 milijuna kuna, ističući da je cilj projekata jačanje hrvatskog elementa u BiH i države kao takve.

"Cilj nam je jačanje hrvatskog elementa u BiH i države kao takve", kazao je ministar Kovač, javlja Hina.

Kovač je rekao da su Hrvati jedan narod koji ima dvije domovine te da je BiH prvi prioritet hrvatske vlade na polju vanjske politike. Osvrnuvši se na položaj Hrvata u BiH podsjetio je da je Hrvatska jedna od supotpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Daytonski sporazum) i da će kao takva inzistirati da Hrvati budu ustavotvorni ne samo na papiru.

"Hrvatska želi BiH koja je stabilna, koja se dobro razvija. Želimo da Hrvati budu, ne samo na papiru, nego i u stvarnosti, ustavotvorni i ravnopravni i činiti ćemo sve što je u našoj moći da Hrvati budu čvrst, ustavotvoran i ravnopravan element u BiH i da Hrvati budu upravo ti koji će predvoditi put BiH prema članstvu u Europskoj uniji", kazao je Kovač.

Zalagat ćemo se, dodao je, da "postignemo rješenje, zajedno s ostala dva naroda, Srbima i Bošnjacima, koje će omogućiti potpunu ravnopravnost Hrvata u BiH".

Istaknuo je da su BiH u prvom redu spasili Hrvati koji su se samoorganizirali i da to "mora biti naša svijest" i da baš zbog toga trebamo raditi da skinemo "stigmu" s tamošnjih Hrvata da nisu konstruktivni element.

"Hrvati su, uostalom, i najveće žrtve rata i poraća u BiH. Poštujemo sve žrtve rata, i srpske i bošnjačke, ali Hrvati su demografski najveći gubitnici", rekao je Kovač.

Hrvatska vlada donijela je sredinom rujna na svojoj sjednici odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2016. u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna u cilju, kako je tada objasnio Kovač, "pružanja potpore hrvatskom narodu za ostanak, razvoj i očuvanje svoga identiteta".

Predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas je kazao da je programima i projektima iz područja kulture dodijeljeno 5.345.000 kuna, iz područja obrazovanja i znanosti 4.820.000 kuna, a iz područja zdravstva 5.000.000 kuna.

Milas je izrazio uvjerenje kako će ti projekti i programi polučiti svoj cilj - podizanje kvaliteta života Hrvata u BiH, njihovu dobrobit i prosperitet, da se "hrvatski narod osjeća dobro i da bude ono što je uvijek bio - svoj na svome". Istaknuo je kako Hrvatska nema samo zakonsku i ustavnu obavezu pomagati Hrvatima u BiH, nego i ljudsku, koja proizlazi iz osjećaja pripadnosti jednom narodu.

"Dijelimo iste vrijednosti, iste običaje, kulturu, povijest, jezik, dakle, sve ono po čemu se prepoznajemo kao Hrvati",  izjavio je Milas.

Ravnatelj Katoličkog školskog centra u Banjoj Luci Ivica Božinović zahvalio je hrvatskoj vladi što je prepoznala važnost 65 projekata i programa i kazao da on može samo obećati da će raditi na tome da se "sačuva obraz roda svog".

Programi i projekti provodit će se širom BiH, a njima su obuhvaćeni brojni domovi zdravlja, Hrvatska bolnica u Novoj Bili, Franjevačka knjižnica u Mostaru, Hrvatsko amatersko kazalište u Travniku, Franjevački samostan Sv. Petra i Pavla, Međunarodna kulturna manifestacija Mostarsko proljeće te brojne druge obrazovne, kulturne, zdravstvene i znanstvene ustanove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije