Brkić u Berlinu

BiH se nada potpori Njemačke za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU

21.06.2017.
u 10:30

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se jučer sa zamjenikom voditelja ureda za vanjsku, sigurnosnu i razvojnu politiku u Uredu kancelarke Angele Merkel Joachimom Berteleom i specijalnim izaslanikom za jugoistočnu Europu, Tursku i EFTA zemlje u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Christianom Hellbachom u Berlinu.

Na sastancima je razgovarano o nastavku procesa europskih integracija Bosne i Hercegovine kao i novoj inicijativi SR Njemačke za zemlje zapadnog Balkana tzv. Berlin plus.

Zamjenik Brkić upoznao je sugovornike s napretkom Bosne i Hercegovine na europskom putu te istaknuo da je za BiH od velike važnosti potpora SR Njemačke u provođenju ključnih socijalno – ekonomskih reformi sukladno Reformskoj agendi, kao i za nastavak europskog puta. Napomenuo je da perspektiva članstva u EU nastavlja biti pokretačka snaga za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i društvene promjene u Bosni i Hercegovini te da se BiH nada potpori Njemačke za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Na sastanku sa specijalnim izaslanikom Hellbachom razgovarano je o novoj inicijativi za zemlje zapadnog Balkana,  Berlin plus, koja bi imala za cilj animiranje ostalih EU zemalja da se aktivnije uključe u razvoj zapadnog Balkana, poveća konkurentnosti u regiji, IT povezanosti i digitalizaciji industrije te podršci transparentnoj infrastrukturi i infrastrukturnoj povezanosti zemalja regije.

Izaslanik Hellbach istaknuo je da će se aktivnosti inicijative Berlin plus nastaviti tijekom godine te da se potpunija informacija u vezi inicijative može očekivati nakon konferencije ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa, koja će se održati u srpnju 2017. godine u Trstu.

Razgovarano je i o aktivaciji Akcijskog plana za članstvo u NATO savezu (MAP) za BiH. Izaslanik Hellbach istaknuo je da je potrebno raditi na uknjižbi sve preostale nepokretne perspektivne vojne imovine i da dosjei iz Ministarstva obrane budu predati Pravobraniteljstvu BiH na postupanje, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije