Izvješće State Departmenta

BiH prvi put na crnoj listi zbog pranja novca od ilegalne prodaje droge

droga
14.03.2017.
u 14:27

U izvješću se navodi kako BiH nije veliki proizvođač ili konzument ilegalnih narkotika, ali je tranzitna zemlja preko koje se droga doprema na zapad Europe i jugoistok Azije.

Bosna i Hercegovina se prvi put nalazi na popisu država koje su glavni centri za pranje novca dobivenog od ilegalne trgovine drogom. Ranijih godina BiH nije bila na ovoj listi koju radi američki State Department.
U Međunarodnom izvješću o strategiji kontrole narkotika (INCSR) BiH se nalazi "rame uz rame" sa zemljama kao što su Afganistan, Bolivija, Tanzanija, Filipini, Urugvaj i sl. Kada su u pitanju zemlje regije, na listi su i Albanija i Srbija, a tu su i zemlje kao što su Italija, Portugal, Španjolska i Kanada.

U izvješću se navodi kako BiH nije veliki proizvođač ili konzument ilegalnih narkotika, ali je tranzitna zemlja preko koje se droga doprema na zapad Europe i jugoistok Azije, piše Klix.ba.  

"U prvih devet mjeseci 2016. godine policijske agencije su zaplijenile 1,49 kilograma heroina, 1,78 kilograma kokaina, 120,5 kilograma marihuane, 2,5 kilograma drugih proizvoda od kanabisa, 19 kilograma amfetamina, 2.031 tabletu ekstazija i 6.773 tableta različitih farmaceutskih proizvoda koji nisu dozvoljeni zakonom. Većinu akcija BiH je provela u suradnji sa Srbijom i Hrvatskom", navodi se u izvješću.

Privedeno je 1.388 osoba koje se dovode u vezi s ilegalnom proizvodnjom ili trgovinom narkoticima. 

"Zbog kompleksne prirode pranja novca, u nekim slučajevima je teško utvrditi je li riječ o novcu koji je nastao od trgovine narkoticima ili nekim drugim ozbiljnim zločinima. Institucije koje se bave ovim problemom su slabe", kaže se u izvješću i dodaje kako imamo kompliciran sustav gdje se nadležnosti isprepliću.

Na kraju izvješća navodi se kako imamo financijskih poteškoća kako bi povećali broj službenika koji se bave ovim poslom i obučili ih, te financirali ovakve akcije, li da blisko surađuju sa SAD u strateškom planiranju razvoja kapaciteta kako bi se prevazišli ovi izazovi i nedostaci.

Naša zemlja je potpisala Konvenciju protiv transnacionalnog organiziranog kriminala 2002, UN-ovo konvenciju protiv nezakonitog prometa opojnim drogama 1993. i Konvenciju protiv korupcije 2006. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije