implementator Razvojni fond UN-a

BiH: Projekt od 72 milijuna dolara za zaštitu od poplava

poplave
ilustracija
19.02.2022.
u 11:20

”Povećanje ulaganja u smanjenje rizika od poplava u Bosni i Hercegovini” naziv je šestogodišnjeg projekta vrijednog 72 milijuna dolara čiji je implementator Razvojni fond UN-a. Cilj je izgradnja hidrotehničkih projekata, obaloutvrda, nasipa, proširenje hidrometeorološke mreže, sustava za prognoziranje i upozoravanje na poplave te jačanje kapaciteta institucija za upravljanje vodama. Agencija za vodno područje rijeke Save podržava ovaj projekt financiranjem dijela građevinskih radova (dio financira Agencija, a dio UNDP), održavanjem mjerne opreme koja će joj biti donirana, prisutnošću radnim skupinama s ciljem jačanja institucionalnog kapaciteta te osiguravanjem podataka prilikom izrade svih ostalih projektnih aktivnosti, pojašnjeno je u priopćenju za medije.

Od ukupne vrijednosti projekta, grant sredstava su 14,4 milijuna dolara. Grant za radove iznosi šest milijuna dolara.

Radovi bi trebali biti implementirani kroz pet potprojekata u Federaciji BiH i tri u Republici Srpskoj. Početak radova ovisi o dinamici provođenja nužnih procedura u našoj zemlji - priopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Prvo bi bio implementiran projekt koji su zajednički kandidirale Agencija za vodno područje rijeke Save i JU Vode Srpske. Riječ je o uređenju korita rijeke Spreče u Gračanici na dionici od mosta za Karanovac do ušća Sokoluše i Prenje vrijednosti 2,5 milijuna konvertibilnih maraka. Na koritu Spreče planirani su radovi i u Lukavcu na dionici od Koksarinog mosta do ušća Jale. Vrijednost ovih radova je tri milijuna konvertibilnih maraka, navedeno je pritom u priopćenju.

Osim toga i Svjetska banka će s 2,2 milijuna konvertibilnih maraka u Lukavcu financirati uređenje korita Jale prije ušća u Spreču. Riječ je o završetku projekta financiranog iz sredstava IPA 2014. I za regulaciju Spreče u Lukavcu od Koksarinog mosta do ušća Jale, dvije dionice, osigurana su sredstva Svjetske banke u iznosu od 2,3 milijuna konvertibilnih maraka, pojašnjeno je u priopćenju.

Uvjet međunarodnih financijskih institucija za provođenje ovih aktivnosti je da lokalne zajednice riješe imovinsko-pravne odnose i ishoduju građevinske dozvole – navodi se u priopćenju. UNDP je razvojna mreža Ujedinjenih naroda i jedna od ključnih agencija unutar razvojnog sustava Ujedinjenih naroda.

UNDP također predsjedava i koordinira Razvojnom grupom Ujedinjenih naroda (UNDG) na globalnoj razini koja objedinjuje ključne agencije Ujedinjenih naroda koje imaju razvojni mandat i doprinose međunarodnom razvoju.

Na razini država, UNDP ima odgovornost koordinacije sustavom rezidentnog koordinatora Ujedinjenih naroda i pomoći u funkcioniranju Ureda rezidentnog koordinatora. UNCT (Tim Ujedinjenih naroda – United Nations Country Team) u BiH sastoji se od dvanaest fondova, programa i specijaliziranih agencija Ujedinjenih naroda. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?