Lars-Gunnar Wigemark

BiH postigla napredak u vladavini prava, ali ima određenog nazadovanja

Lars-Gunnar Wigemark
17.04.2018.
u 17:16

"Ima određenih nazadovanja, a ona se odnose na rasprave u Parlamentu u vezi s Zakonom o kaznenom postupku", istaknuo je Wigemark.

Europska komisija danas je objavila Paket proširenja u kojem se procenjuje stanje u zemljama koje nastoje da se pridruže EU, a šef Delegacije Europske unije Lars-Gunnar Wigemark obrazložio je zaključke kazavši da BiH nije napravila nikakav napredak kada je riječ o temeljnim pravima, slobodi izražavanja i reformi uprave.

Wigemark je kazao da je Bosna i Hercegovina postigla određeni napredak u vladavini prava, ali da ima određenog nazadovanja kad je riječ o temeljnim pravima, piše Klix.ba.

"Ima određenih nazadovanja, a ona se odnose na rasprave u Parlamentu u vezi s Zakonom o kaznenom postupku. Smatramo da je mogućnost adekvatne borbe protiv organiziranog kriminala jedan od međunarodnih standarda", istaknuo je Wigemark. 

Dodao je kako postoje drugi mehanizmi koji bi omogućili efikasnost borbe protiv organiziranog kriminala. 

"Sa svoje strane izražavamo zabrinutost da bi se mogao ostvariti nazadak. Ako se sjetimo izvješća prije 18 mjeseca nazadak je zabilježen samo iz oblasti medija", kazao je Wigemark, dodavši da se to sada pogoršalo.

Istaknuo je da u Bosni i Hercegovini, kad je riječ o slobodi izražavanja, nije postignut nikakav napredak. 

"U kontekstu temeljnih prava i vladavine prava također bih spoemenuo nazadak. Zastupnički dom bi trebao razmotriti prijedloge koji su u proceduri, a koje dolaze iz različitih opcije. Nije tajna da postoje sukobi između različitih interesa", naveo je Wigemark.

Upozorio je da kad je riječ o reformi uprave nije zabilježen napredak. 

"Ako govorimo o reformi javne uprave, govorimo o reformi birokracije. Ona je najglomaznija u regiji. Takva uprava može onemogućiti građane da uživaju odgovarajuće usluge za koje plaćaju poreze", rekao je Wigemark.

Dodao je da u gospodarastvu i ekonomskom razvoju ima određenog napretka, ali da vladavina prava u zemlji za rezultat ima neodlučnost kod određenog broja investitora. 

"Druga pitanja tiču se sustava obrazovanja, nedovoljnim investicijama u istraživanja što naposljetku utječe i na ekonomski razvoj", upozorio je šef Delegacije EU.

Napomenuo je da se još uvijek vide politički pritisak i zastrašivanja novinara. 

"Još uvijek su prisutni elementi samocenzure. Potom sustav javnih emitera. Oni su politizirani, što je nama kao EU ipak neprihvatljivo. Također postoji problem u vezi s financiranje javnih emitera", zaključio je Wigemark.

Prema njegovim riječima, detaljniji analitički izvještaj još uvijek nije usuglašen, a bit će biti objavljen kasnije. 

"Na domaćim je vlastima da osiguraju i svoj doprinos u ovim analizama. Znamo da je desetine tisuća stranica odgovora dostavljeno. Pored popratnih pitanja ima i drugih aktivnosti, gdje stručnjaci iz različitih oblasti analiziraju situaciju u sektoru za koji su specijalizirani", kazao je Wigemark.

Istaknuo je da ima prelimininarni memorandum, ali da nije u mogućnosti dostaviti ga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije