Davorin Primorac

BiH postaje važan dio sustava zračne plovidbe u Europi

Davorin Primorac
05.03.2017.
u 12:20

Na konferenciji koja se 8. ožujka održava u Madridu EUROCONTROL-ov Mrežni upravitelj i predstavnici šest europskih država prezentirat će koncept Zračnog prostora slobodnih ruta i pružiti konkretne primjere njegove implementacije u središnjoj i jugoistočnoj Europi.

Agencija za pružane usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) aktivan je sudionik ovog procesa, a direktor Agencije Davorin Primorac ističe kako je EUROCONTROL 2008. godine započeo koordinirani razvoj i implementaciju Prostora slobodnih ruta, usko surađujući s civilnim i vojnim stručnjacima za projektiranje zračnog prostora, europskim državama, pružateljima usluga zračne navigacije, korisnicima zračnog prostora, organizacijama za planiranje letova i drugim relevantnim međunarodnim tijelima.

-Free route airspace, odnosno zračni prostor slobodnih ruta je specifičan zračni prostor u kojem korisnici mogu sami planirati rutu između definiranih ulaznih i izlaznih točaka takvog prostora, sa mogućnošću planiranja preko međutočke, neovisno od mreže ruta zračnog prometa, ali vodeći računa o dostupnosti zračnog prostora. Unutar ovog zračnog prostora, letovi su i dalje pod nadležnošću kontrole zračnog prometa - pojašnjava Primorac za Fenu.

Ovaj projekt Prostora slobodnih ruta je dio inicijative Europske unije "Jedno nebo Europe" ("Single European Sky"), čiji je cilj poboljšanje sigurnosti i efikasnosti, te povećanje kapaciteta širom Europe. Primorac ističe da BiH sudjelujući u ovim procesima pokazuje kako postaje važan dio sustava zračne plovidbe u Europi.

Na skupu u Madridu bit će prezentirane i perspektive zračnih linija, a analizirat će se i kako korisnici zračnog prostora postupno prilagođavaju svoje sustave za planiranje letova kako bi u potpunosti iskoristili potencijal slobodnih ruta.

Radionica će se završiti potpisivanjem Memoranduma o suradnji za novu Zajedničku inicijativu zemalja jugoistočne Europe (SECSI). Na skupu u Madridu bit će dodijeljene i Single European Sky (SES) nagrade, a među nominiranim projektima je i regionalni projekt SEAFRA koji pokriva prekograničnu primjenu koncepta slobodnih ruta u zračnom prostoru četiri države jugoistočne Europe. BHANSA je ispred BiH nositelj ovog projekta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?