Ispunjavanje uvjeta

BiH popušta RH u trgovini zbog podnošenja prijave EU

zvizdic bruxelles
12.12.2015.
u 07:00

Zvizdić i Šarović najavili korigiranje negativnih stajališta. BiH je jedina od svih zemalja pokušavala Europskoj uniji uvjetovati pravila oko trgovine, no na kraju se ipak morala povući

Bosna i Hercegovina namjerava ubrzo zaključiti pregovore o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u vezi s ulaskom Hrvatske u EU, kako bi što prije mogla podnijeti vjerodostojan zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, izjavio je jučer u Bruxellesu predsjednik Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, pri čemu je najavio da će vlasti popustiti pred zahtjevima Europske komisije oko pitanja tradicionalne trgovine, piše Večernji list BiH.

Jedina odbijala

Članovi Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje su istaknuli da je BiH ponovno na reformskom putu potrebnom za vraćanje na put integracija u EU. Na temelju ovih činjenica, Vijeće Europe je pozvalo Bosnu i Hercegovinu da nastavi s pozitivnim promjenama i da radi na provedbi reformi u suradnji s civilnim društvom. 
"Kada govorimo o prilagodbi SSP-a u vezi s načelom tradicionalne trgovine, mislim da smo danas napravili važan i vrlo pozitivan iskorak koji je jasno definirao i naglasio spremnost Bosne i Hercegovine da se ovo pitanje brzo završi u skladu s načelom tradicionalne trgovine", rekao je Zvizdić nakon završetka prvog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, zajedničkog tijela zaduženog za nadzor provedbe SSP-a između BiH i EU-a.

BiH je do sada jedina odbijala prihvatiti načelo slobodne trgovine, koje se primjenjuje u svim pregovorima kada EU nakon svakog proširenja zaključuje dodatne protokole na postojeće trgovačke sporazume s trećim zemljama. Zvizdić je najavio da će pregovori o tome krenuti već sljedeći tjedan i da bi trebali biti završeni vrlo brzo.

Ispunjavanje uvjeta

"Želimo ispuniti taj uvjet jer uistinu namjeravamo ubrzo, najdulje za mjesec ili dva, podnijeti aplikaciju za članstvo i time pokrenuti proces koji će u konačnici dovesti do dobivanja kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, što je naš konačni cilj", rekao je Zvizdić. Dodao je da je BiH u posljednjih godinu dana postigla dobar napredak u provedbi ekonomske reformske agende, da se već vide rezultati, rast BDP-a, zaposlenosti, povećanje izvoza, smanjenje vanjsko-trgovinskog deficita.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini pozdravila je odlučnost vlasti u BiH za provedbu reformskog programa, uključujući i pitanje prilagodbe SSP-a. Ona je osudila jučerašnju odluku Vlade RS-a o prekidu suradnje sa Sudom i Tužiteljstvom BiH i državnom policijskom agencijom SIPA. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije