Financijska potpora

BiH podiže standard kroz dva programa EU-a vrijedna 431 mil. €

12.06.2024.
u 13:36

Program Euro-MED ima proračun od 293,624.033 eura, a ukupni financijski doprinos EU-a je 234,899.226 eura, dok je vrijednost Interreg VI-A IPA 138,453.765 eura

Od inovacija u gospodarstvu i novih radnih mjesta, preko održivog turizma pa do zaštite kulturne i prirodne baštine - BiH uskoro očekuje nove milijune eura iz europske blagajne, piše Večernji list BiH. Osim plana rasta koji će tek donijeti značajne prednosti za bosanskohercegovačko gospodarstvo, BiH već sada sudjeluje u nizu važnih interregionalnih programa, a upravo se ovih dana očekuje ratifikacija za još dva ukupne vrijednosti nešto iznad 431 milijun eura. Vijeće ministara pobrinulo se da dinamika aktivnosti na pripremi realizacije sudjelovanja BiH bude na zadovoljavajućoj razini te je na svojoj posljednjoj sjednici utvrdilo dvije odluke o ratifikaciji koje će se uputiti u Predsjedništvo BiH.

Održivo gospodarstvo

Prva se odnosi na sporazum o financiranju za Interreg VI-B program Euro Mediterranean (Euro MED) za razdoblje od 2021. do 2027. godine između EU-a, koji predstavlja Europska komisija, i BiH, koju predstavlja Direkcija za europske integracije Vijeća ministara BiH, i Republike Francuske, koju predstavlja francuska regija Provansa-Alpe-Azurna obala. Riječ je o financijski iznimno izdašnom programu čiji je proračun 293,624.033 eura, a ukupni financijski doprinos Europske unije je 234,899.226 eura, dok će 58,724.807 eura sufinancirati zemlje sudionice. Sporazum utvrđuje uvjete financiranja i provedbe programa u BiH, uz financijsku potporu Europskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III) te uz nacionalno sufinanciranje programa. U programu sudjeluje 14 država, od toga 10 država članica EU-a i 4 zemlje iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), područje suradnje uključuje 69 regija. Prvi strateški cilj odnosi se na jačanje inovativnog održivog gospodarstva. Misija inovativnog održivog gospodarstva programa Interreg Euro-MED radi na poticanju poštenog prelaska na kružno gospodarstvo.Drugi cilj uključuje zaštitu, obnovu i valorizaciju prirodnog okoliša i baštine, a vrijedi navesti kako je u fokusu unaprjeđenje znanja i rezultata provedenih na europskoj razini kako bi ih prenijeli i uključili u učinkovite politike. Idući strateški cilj uključuje promicanje zelenih stambenih područja, a što bi omogućilo poboljšanje života žitelja Mediterana, pri čemu je misija realizirati projekte koji oživljavaju lokalne zajednice zelenim razvojem u njihovu središtu, smanjujući negativne klimatske utjecaje na ekosustave regije i povećavajući otpornost na klimatske promjene. Strateški cilj je i unaprjeđenje održivog turizma, a koji je pak fokusiran na poticanje kružnog turizma, uzimajući u obzir održivost usluga ekosustava korištenjem inovativnih tehnologija te promicanje očuvanja prirodnih resursa i kulturne baštine. Druga odluka koja ima osobit značaj za jačanje dobrosusjedskih odnosa vezana je uz ratifikaciju dvaju sporazuma - onog o financiranju za Interreg VI-A IPA program prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora te drugog o provedbi programa Interreg VI-A IPA Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2021. - 2027.

Suradnja država

Prijedlozi odluka bit će upućeni Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije. Sporazum je uime Bosne i Hercegovine potpisala direktorica Direkcije za europske integracije BiH Elvira Habota.Cilj ovoga IPA programa je jačanje socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvitka prekograničnog područja intervencijama u oblastima inovacija, konkurentnosti, socijalne skrbi i zaštite okoliša te turizma. Ukupan proračun programa iznosi 138,453.765 eura, od čega je financijski doprinos EU-a 117,685.699 eura, a preostalih 20,768.066 eura predstavlja sufinanciranje zemalja sudionica.Programsko područje obuhvaća 12 županija iz Hrvatske (Brodsko-posavsku, Vukovarsko-srijemsku, Karlovačku, Sisačko-moslavačku, Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku, Dubrovačko-neretvansku, Bjelovarsko-bilogorsku, Požeško-slavonsku, Zagrebačku županiju), 109 općina/gradova i Distrikt Brčko iz Bosne i Hercegovine te 12 općina iz Crne Gore. Program podržava pametniju Europu, odnosno pametne investicije u istraživanje, razvoj i konkurentno poduzetništvo, zeleniju Europu - zelene investicije u zaštitu okoliša i učinkovito upravljanje rizicima te socijalnu Europu, odnosno javno zdravstvo, održivi i inkluzivni turizam i kulturu. Navedeno jasno upućuje na značaj dobre pripreme programskih aktivnosti, ali i razvoja prekograničnih odnosa lokalnih samouprava, o čemu ovisi i dinamika, kao i iznosi povučenih sredstava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije