Bruxelles

BiH po prvi put sudjeluje u radu Vojnog komiteta EU

Anto Jeleč
09.11.2016.
u 11:05

U sjedištu Europske unije u Bruxellesu jučer je održan sastanak Vojnog komiteta Europske unije, na kojem je po prvi put sudjelovalo i izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, koju je predvodio načelnik Zajedničkog stožera OSBiH general pukovnik Anto Jeleč.

Na sastanku se raspravljalo o aktualnim operacijama Europske unije, s fokusom na operacije u središnjoj Afričkoj Republici, Somaliji i Republici Mali.

Za Bosnu i Hercegovinu je od posebnog značaja bio dio sastanka, koji se odnosio na misiju obuke u Središnjo Afričkoj Republici. U vezi s tim, Jeleč je informirao sudionike sastanka o namjeri Bosne i Hercegovine da u budućnosti sudjeluje u spomenutoj misiji, a u skladu s operativnim potrebama i po okončanju propisanih internih procedura, neophodnih za donošenje konkretnih odluka za učešće pripadnika OSBiH.

Predsjedatelj Vojnog komiteta EU, kao i ostali prisutni su izrazili zadovoljstvo u vezi s iskazanim namjerama, te potvrdili važnost doprinosa BiH u osiguranju međunarodnog mira i sigurnostii kroz operacije EU, što će dodatno potvrditi opredijeljenost, ali i načinjeni progres Bosne i Hercegovine na njenom putu EU integracija.

Sastanku su nazočili i brigadir Alija Kožljak - šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO, brigadir Siniša Ostojić iz Sektora za međunarodnu suradnju MOBiH i major Dario Tucaković iz ZŠ OSBiH.

Na marginama sastanaka Vojnog komiteta EU, izaslanstvo OSBiH, predvođeno generalom Jelečom se, u odvojenim susretima, sastala s generalom Michailom Kostarakosom – predsjedateljem Vojnog komiteta EU, generalom Erikom Hautecloque Raysz - komandantom misije EU u Centralno-Afričkoj Republici, generalom Markom Kompernolom- načelnikom GŠ OS Kraljevine Belgije, generalom Otmaromom Komenda – načelnikom GŠ OS Austrije, kao i s predstavnicima zemalja regije, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?