Sastanku nazočili Nešić i Onidi

BiH otvorila pregovore s FRONTEX-om: Ispunjena još jedna od obveza na europskom putu

pregovori s frontexom
12.02.2024.
u 19:04

Nešić je naglasio kako je FRONTEX potvrda da je BiH komplicirana država samo onda kada treba izgovor da se nešto ne uradi, a da je itekako funkcionalna i moguća u svojim ustavnim okvirima i okvirima Daytonskog sporazuma kada se žele stvari pomjeriti naprijed.

Započinjanjem pregovora o Sporazumu sa Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), Bosna i Hercegovina i Ministarstvo sigurnosti BiH danas su ispunili još jednu od obveza na europskom putu.

Uz predstavnike tima BiH za pregovore o Sporazumu o suradnji sa FRONTEX-om, sastanku kojim je ozvaničen početak ovog procesa nazočio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i zamjenik generalnog direktora za unutarnje poslove pri Europskoj komisiji Oliver Onidi.

Nakon uspostavljanja operativne suradnje sa EUROPOL-om, ovaj sporazum je sljedeći važan korak za BiH u integraciji u zajednički europski sigurnosni prostor, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

"Danas ćemo početi proces koji neće za Bosnu i Hercegovinu značiti suradnju sa jednom europskom institucijom nego potvrdu da smo dio zajedničke i kolektivne europske sigurnosti. Želim posebno istaknuti da su naše aktivnosti usmjerene na otklanjanje prijetnji i rizika, prvenstveno od organiziranog kriminala koji ugrožava razvoj i ekonomsku stabilnost BiH, te povećanje sigurnosti za građane BiH. FRONTEX će u tom smislu dodati novu dimenziju, ojačati naše granice i njihovu nepropustljivost za sigurnosne prijetnje i organizirani kriminal u ovo dinamično vrijeme migracija kao ozbiljnog izvora rizika svih vrsta", rekao je Nešić, prenosi BHRT.

Naglasio je kako je FRONTEX potvrda da je BiH komplicirana država samo onda kada treba izgovor da se nešto ne uradi, a da je itekako funkcionalna i moguća u svojim ustavnim okvirima i okvirima Daytonskog sporazuma kada se žele stvari pomjeriti naprijed. 

Nešić je pregovaračkim timovima poželio da efikasno privedu ovaj posao kraju, čime bi BiH prestala biti jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nema suradnju sa FRONTEX-om.                

Zamjenik generalnog direktora za unutarnje poslove pri Europskoj komisiji, Oliver Onidi, podsjetio je da je prošle godine napravljen veliki iskorak BiH uspostavljanjem pune operativne suradnje sa EUROPOL-om, a da su pred nama pregovori i o suradnji sa FRONTEX-om. 

Naglasio je da u sitauaciji kada postoji izuzetan pritisak ilegalnih migracija, izuzetno važna policijska suradnja i zajedničko djelovanje u čuvanju i kontroli granica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije