OZBILJNE POSLJEDICE

BiH ostaje bez 100 milijuna eura godišnje iz EU fondova

'struja 3'
''
22.01.2014.
u 10:41

Direktor Tajništva Energetske zajednice Janez Kopač je pred kraj prošle godine upozorio da je BiH prva zemlja koja bila osuđena zbog nepoštivanja pravnog okvira Energetske zajednice

Zbog nepoštivanja obveza prema Energetskoj zajednici i neusvajanja državne energetske strategije do kraja prošle godine, Bosna i Hercegovina najvjerojatnije ostaje bez mogućnosti korištenja sredstava iz IPA fondova od oko 100 milijuna eura godišnje, i to sve do 2020. godine.

Nepoštivanje pravnih okvira

Direktor Tajništva Energetske zajednice Janez Kopač je pred kraj prošle godine upozorio da je BiH prva zemlja koja bila osuđena zbog nepoštivanja pravnog okvira Energetske zajednice, i to za područje plina. Novi rok za ispunjavanje te obveze je listopad ove godine. Međutim, kada je u pitanju nepostojanje energetske strategije, kao ključnog nacionalnog dokumenta, posljedice bismo mogli osjetiti odmah, jer ne možemo biti obuhvaćeni planiranjem utroška IPA sredstava za razdoblje 2014. - 2020. godina. I to je bilo jedno od Kopačevih upozorenja koje je alarmiralo državni Parlament. Stoga su nadležna parlamentarna povjerenstva od resornih ministarstava na razini države i entiteta zatražila informacije o izradi i usvajanju strategije. U odgovoru koje je Parlamentu BiH dostavilo Federalno ministarstvo industrije, energetike i rudarstva ističe se tek opredjeljenje ovog ministarstva da se radi na izradi i usvajanju dokumenta. Navodi se i kronologija dosadašnjih aktivnosti po kojoj ispada da se malo toga uradilo.

Glasnogovornik Misije EU u BiH i Ureda posebnog predstavnika EU (EUSR), Andy McGuffie, napominje da iz perspektive EU, energetski sektor ima vitalnu ulogu u jačanju suradnje između susjednih zemalja i EU kroz postupnu integraciju energetskih tržišta, prvenstveno u regionalnom smislu, a kasnije i s unutarnjim tržištem EU.

- Samim tim, bilo koja zemlja, uključujući BiH, treba imati strategiju temeljem koje se može ostvariti razvoj: generiranjem većeg prihoda za zemlju, privlačenjem investicija, jačanjem industrijskog razvoja i da pri tome jača profitabilno poslovanje poduzeća - ističe McGuffie. On također podsjeća da je Europska komisija u nekoliko navrata zatražila od BiH usvajanje energetske strategije.

Razviti strategiju

- Na sastanku Pododbora za transport, zaštitu životne sredine, energetiku i regionalni razvoj, koji je održan 23. i 24. svibnja 2013. godine u Sarajevu, izravno je zatraženo od vlasti Bosne i Hercegovine da razviju državnu sveobuhvatnu energetsku strategiju koja bi dala smjernice za razvoj sektora u budućnosti. Tijekom istog sastanka buduća pomoć energetskom sektoru je bila uvjetovana usvajanjem spomenute strategije - zaključuje McGuffie.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?