Ove godine je na 54. mjestu

BiH od lani pala za čak šest mjesta na listi “najjačih” putovnica

07.10.2021.
u 18:15

Najnovije izvješće londonske tvrtke za savjetovanje o državljanstvu i boravištu Henley & Partners pokazuje kako globalni jaz u slobodi putovanja nikada nije bio veći, piše CNN. Tvrtka Henley & Partners objavila je revidiran popis “najmoćnijih” putovnica na svijetu. Rangiranje jačine putovnice mjeri se na osnovi toga u koliko se zemalja svijeta može putovati bez vize s određenom putovnicom, piše Večernji list BiH. 

Slovenija najbolja u regiji

Prvi su na listi putovnica Japan i Singapur jer se s njihovim putovnicama može putovati u 192 zemlje svijeta bez vize. To je 166 destinacija više nego što mogu posjetiti Afganistanci, koji su na samom dnu liste i koji mogu ući u samo 26 zemalja bez vize. Drugo mjesto dijele Njemačka i Južna Koreja s čijim se putovnicama bez vize može putovati u 190 zemalja. Treće mjesto dijele Finska, Italija, Luksemburg i Španjolska, s čijim se putovnicama bez vize može u 184 zemlje. Kada su zemlje regije u pitanju, najbolje je rangirana Slovenija, čija je putovnica na 11. mjestu i čiji građani bez vize mogu putovati u 181 zemlju. Hrvatska putovnica nalazi se na 18. mjestu prema ovom indeksu. Iz Hrvatske se bez vize može putovati u 172 zemlje. Prošle godine hrvatska je putovnica bila na 19. mjestu i s njom se moglo bez vize putovati u 170 zemalja. Srbija je na 39. mjestu, Sjeverna Makedonija na 47., Crna Gora na 48., Bosna i Hercegovina na 54. mjestu među 199 zemalja, a Kosovo na 108. S putovnicom BiH bez vize se može u 117 zemalja. Početkom ove godine BiH se nalazila na 49. mjestu na ovoj listi te su bh. državljani mogli otputovati u ukupno 117 zemalja bez vize. Godinu ranije BiH je bila na 48. mjestu. BiH nije nazadovala na ljestvici zbog uvođenja nekih novih viza, već zbog toga što su drugima ukidane vize, a što je dovelo do pomicanja. Putovnica BiH je na listi najmoćnijih putovnica 2009. bila na 72. mjestu. Kad su u pitanju europske zemlje u koje se s bh. putovnicom može putovati bez vize, među 116 zemalja se, među ostalima, nalaze Austrija, Francuska, Njemačka, Mađarska, Island, Italija i druge.

Zanimljivo je da se s putovnicom BiH bez vize ne može putovati u SAD, ali viza nije potrebna za sedam južnoameričkih zemalja, poput Bolivije, Brazila, Paname, Čilea i drugih.

Viza za SAD

S druge strane, SAD ukida vize za hrvatske državljane, i to najkasnije do 1. prosinca ove godine. Najavio je to američki ministar za domovinsku sigurnost Alejandro Mayorkas, a informacija o tome objavljena je na službenim stranicama Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a. Najkasnije do 1. prosinca 2021. bit će ažuriran Elektronički sustav za autorizaciju putovanja (ESTA) kako bi se građanima i državljanima Hrvatske omogućilo podnošenje zahtjeva za putovanje u Sjedinjene Države radi turizma ili poslovanja na najviše 90 dana bez dobivanja američke vize. Uz to što bh. državljanima za putovanje u veliki broj zemalja još uvijek treba viza, dodatni problem je što BiH još uvijek nema digitalne COVID putovnice, a što postaje jedan od uvjeta za putovanja.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije