Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

BiH neće otvoriti granice dok to prema bh. građanima ne uradi EU

30. lipnja 2020. u 17:59 0 komentara 640 prikaza

Konačan dnevni red sjednica Vijeća ministara BiH utvrđuje se na sjednici i uvijek se dogodi da se određeni broj predviđenih točki ne razmatra, nekoliko posljednjih sjednica točka vezana za imenovanja se povlači na zahtjev ministrice Turković, a tako je bilo i danas, kazao je predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija.  

- Te su točke povučene i za nas to nije iznenađenje, bilo je i nekoliko točki koje su vezane za državnu strategiju za ratne zločine koje su također povučene i to na zahtjev ministrice Turković. Nastavljamo raditi na usuglašavanju tih točki i mislim da ćemo brzo doći do dogovora. Postojale su dvije točke koje smo povukli na zahtjev predstavnika hrvatkog naroda koji su tražili da se o njima izjašnjavamo na narednoj sjednici. Ono što je bilo najvažnije jeste da usvojimo odluku o privremenom financiranju, a vjerujući da će proračun biti usvojen brzo – pojasnio je Tegeltija, piše Avaz. 

Dodao je kako su postojala očekivanja da će se danas donijeti odluka o ulasku u BiH stranih državljana.

- Tu smo odluku vezivali za odluku Europske komisije, ali nismo je dobili – istaknuo je Tegeltija.

Na pitanje što je sporno s imenovanjima, Tegeltija je kazao kako su natječajne procedure i da se zbog toga ovo pitanje nađe na okvirnom dnevnom redu svake sjednice Vijeća ministara BiH.

- Očekujem da bi tijekom ovog tjedna trebali biti postignuti neki detalji u pregovorima među političkim strankama koje čine većinu u Vijeću ministara – kazao je Tegeltija.  

Govoreći o eventualnoj krizi u radu izvršne vlasti u BiH, Tegeltija ističe kako svatko ima svoje poglede na ovu situaciju.

- Mi smo danas imali preko 70 točki, a skinuto je njih 5 ili 6. Prema tome uspješno radimo, a ključno je pitanje kadrovske politike oko kojeg nema suglasnosti, kao ni po pitanju državne strategije za procesuiranje ratnih zločina. Konzultacije su u tijeku po ovim pitnajima – poručio je Tegeltija.

Dodao je kako na sjednici nije razmatrana odluka o otvaranju granica BiH, jer takva odluka nije donese u institucijama EU.

- Odluka je bila pripremljena, ali o njoj nismo raspravljali. Imamo jasan dogovor, a to je da nećemo otvarati granice prema državljanima EU i da procedure ostaju do daljnjeg. Mogu izraziti svoje nezadovoljstvo zbog toga što se BiH nije našla na popisu zemalja čiji državljani mogu ući u države EU bez bilo kakvih ograničenja. Smatramo da BiH ispunjava sve kriterije. Našu odluku revidirat ćemo za dva tjedna, a ponašat ćemo se isto tako kako i oni tretiraju naše građane. Razumijemo potrebe i gospodarstvo, ali moramo imati odnose iste onakve kakve oni imaju prema nama – naglasio je Tegeltija.

Na pitanje o imenovanju direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH, Tegeltija kaže kako je i to pitanje do seta imenovanja koje treba uraditi Vijeće ministara. 

Govoreći o formiranju ekspertnog tipa za pitanje Trgovske gore, Tegeltija je kazao kako su svi u Vijeću ministara iskazali svoje nezadovoljstvo jer je ta točka skinuta s dnevnog reda današnje sjednice. 

- Mislim da je to veliki nesporazum i da je ministrica Turković dobila nekompetentno mišljenje određenog broja ljudi, jer apsolutno je neophodno donijeti tu odluku. Na taj način stvaramo pretpostavku da BiH može zaštiti prava svojih građana. Nadam se da će ovaj nesporazum biti riješen do sljedeće sjednice Vijeća ministara - pojasnio je Tegeltija. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.