Komandant OSBiH Jeleč:

BiH ne strahuje od naoružavanja susjeda

Jeleč
FENA
25.02.2016.
u 09:34

Komandant Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Anto Jeleč cijeni kako će BiH tijekom ove godine aktivirati MAP za članstvo u NATO alijansi, te kako je to događaj značajan kao i nedavno podnošenje zahtjeva za članstvo u EU.

On je u razgovoru za Faktor pozdravio predaju zahtjeva BiH za članstvo u EU i čestitao svima onima koji su dali doprinos da se takvo što i dogodi.

- Kao što vam je poznato, BiH je aktivna članica NATO programa "Partnerstvo za mir" od vrha NATO saveza u Rigi 2006. godine, a od 2010. godine smo na samitu u Talinu uvjetno primljeni u MAP. Moram naglasiti da su OSBiH praktično od svog osnivanja, uz potporu institucija BiH, NATO-a i međunarodne zajednice kao prijatelja i partnera OSBiH, predano radile i neprekidno rade na stvaranju uvjeta za ulazak u NATO - rekao je komandant OSBiH.

Na putu prema NATO-u, OSBiH kroz ispunjavanje svojih međunarodnih obveza, dodao je, intenzivno daju svoj doprinos za ispunjenje uvjeta potrebnih za pristupanje Akcijskom planu za članstvo.

- Napomenuo bih neke od njih: sudjelovanje u operacijama potpore miru (PSO) i mirovnim misijama UN-a, rješavanje viškova streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava (SiMES-a) i svih pitanja tehničke pomoći nadležnim organima za registraciju vojne imovine. U tijeku je izrada prijedloga dokumenta "Pregled obrane" koji će definirati razvitak OSBiH u idućih deset godina. S obzirom na to očekujem kako je naša prefesionalnost prepoznata, kako u BiH, tako i kod naših međunarodnih partnera, i kako je realno očekivati skoru aktivaciju MAP-a za BiH koja bi se prema najavama iz relevantnih izvora mogla dogoditi tijekom 2016. godine - rekao je Jeleč. 

S obzirom na postojanje sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja koji je jasno definirao koliko oružja BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora mogu imati, komandant OSBiH ističe da nema nikakvog razloga za strah i paniku.

- Između država koje sam naveo postoji nadzor i inspekcija, te niti jedna zemlja susjedstva nije dosegnula limit u količini oružja. Hrvatska je zemlja NATO saveza, Srbija je dio Partnertsva za mir, Crna Gora je dobila poziv za ulazak u NATO, dok mi očekujemo aktivaciju MAP-a te je sve ovo dodatni jamac sigurnosti ovog prostora Europe. OSBiH raspolažu s oružjem i opremom koja je nasljeđena od entitetskih ministarstava obrane, a dio opreme smo obnovili kroz pomoć prijateljskih država i organizacija - rekao je, između ostalog, komandant Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Anto Jeleč za Faktor.       

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?