25. i 26. siječnja

BiH na dnevnom redu Komiteta za vanjske poslove Europskog parlametna

22.01.2021.
u 17:09

Komitet za vanjske poslove Europskog parlametna objavio je danas dnevni red dvodnevnog zasjedanja koje će biti održano 25. i 26. siječnja. Na dnevnom redu, kako se vidi, nalazi se i rasprava o Bosni i Hercegovni, točnije o rezoluciji o našoj zemlji.

Rasprava o rezoluciji, čiji je autor član Parlementa i Komiteta Paulo Rangel, zakazana je za prvi dan dvodnenog sastanka. Članovi Komiteta će, kako je navedeno, razmijeniti mišljenja, a potom će biti otvoren rok za dostavljanje amandmana koji će trajati do 2. veljače, piše Klix. 

Osim Portugalca Rangela koji je glavni autor, dodatni izvjestitelji su članovi Komiteta Dietmar Koster, Kleman Grošelj, Harald Vilimsky, Tineke Strik i Assita Kanko.

Komitet će u ožujku glasovati o rezoluciji, a Parlament bi se o njoj trebao očitovati u travnju. 

Kako smo ranije pisali, u nacrtu rezolucije o Bosni i Hercegovini naša zemlja se poziva na ustavne reforme te se od nje traži da se snažnije obračuna s korupcijom i istraži navode o izbornim prevarama.

U nacrtu rezolucije podsjeća se da put prema EU ovisi o održivom miru i istinskom pomirenju koji garantiraju demokratski i multikulturalni karakter BiH.

Naglašava se hitna potreba za uklanjanjem nedostataka u ustavnom okviru i napretkom u reformama koje bi BiH pretvorile u potpuno funkcionalnu i inkluzivnu državu.

Ističe se da institucionalne reforme ovise o volji i predanosti političkih čelnika i institucija u zemlji.

Poziva se na hitne korake za suzbijanje korupcije i nekažnjavanja u javnoj sferi kako bi se ponovno izgradilo povjerenje građana u institucije.

Između ostalog, poziva se na temeljnu istragu navodnih izbornih nepravilnosti, uključujući krađu identiteta, prepreke neovisnom promatranju izbora i politički pritisak na Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) tijekom lokalnih izbora 2020.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije