Udruženje banaka BiH

BiH na crnoj listi Europske unije, ugroženo poslovanje bankama

bankarstvo
18.11.2016.
u 17:32

BiH je Uredbom objavljenom u Službenom listu EU okarakterizirana kao zemlja sa strateškim nedostacima u dijelu sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma i koja predstavlja znatnu prijetnju financijskom sustavu Unije.

Na sastanku osoba ovlaštenih u bankama za provedbu mjera sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma održanom 17. studenog u organizaciji Udruženja banaka BiH, razgovarano je o posljedicama koje trpi bankarski sektor zbog višegodišnjeg odlaganja donošenja mjera i aktivnosti za uvođenje standarda za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma na koje se Bosna i Hercegovina obvezala ( Akcijski plan FATF).

Zbog neispunjavanja obveza iz Akcijskog plana FATF-a, BiH je nedavnom Uredbom objavljenom u Službenom listu Europske Unije okarakterizirana kao zemlja sa strateškim nedostacima u dijelu sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma i koja predstavlja znatnu prijetnju financijskom sustavu Unije. 

„Ovo praktično znači da je BiH stavljena na Crnu listu Europske Unije čime je ugroženo poslovanje bankama i klijentima bez obzira radi li se o fizičkim ili pravnim osobama“, stoji u priopćenju udruženja banaka BiH, piše Klix.ba. 

Kako kažu, problemi u praksi su već vidljivi:

-jedan broj ino-banaka svakodnevno odbijaju izvršenje transakcija koje su inicirane od naših banaka 
-jedan broj ino-banaka pozivaju naše banke na otkaz poslovne suradnje ili samoinicijativno vrše gašenje računa naših banaka
-ino-banke koje vrše platne transakcije od/prema BiH proces usporavaju, otežavaju i značajno poskupljuju s ciljem otkaza poslovne suradnje
-postojeće investicije u BiH iz EU se stavljaju pod poseban režim
-priliv kapitala iz EU ovim je usporen ili onemogućen
-financijske transakcije diplomatskih i gospodarskih predstavništava BiH u EU su usporene ili onemogućene

Sa sastanka su pozvane nadležne institucije da ovom problemu posvete dužnu pažnju i što hitnije pokrenu aktivnosti koje će zaustaviti daljnje negativne procese za bankarski sektor, klijente i ukupne ekonomske tijekove u BiH. 

Sastanku su pored predstavnika svih banaka u BiH nazočili i predstavnici Centralne banke BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, SIPA-FOO, Ministarstva financija Republike Srpske i entitetske agencije za bankarstvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije