poraditi na PR-u države

BiH može privući investitore koji zbog rata odlaze iz Ukrajine i Rusije

investitori
13.03.2022.
u 19:00

Posebnu pozornost vlasti bi trebale posvetiti smanjenju zapreka za investiranje, smatra Raškaj s portala BoljiPosao, uključujući i porezna davanja kako bi postali još atraktivniji za strane ulagače

Još prije početka koronakrize, BiH se suočavala s nedostatkom kvalitetne radne snage. Najviše je ispaštao građevinski sektor, prijevoz, ali i IT. Uz sve to, na brojne oglase građani BiH se ne javljaju te u velikoj mjeri napuštaju BiH i odlaze raditi u Sloveniju, Njemačku, Austriju, a oni s EU dokumentima najviše su odlazili u Nizozemsku, osobito u medicinski sektor, piše Večernji list BiH

No, u posljednje vrijeme primanja su se povećala na određenu razinu koliko je poslodavac imao prostora, s obzirom na to da treba imati na umu razna poskupljenja komunalija, struje i naftnih prerađevina, poslodavcu su ruke vezane te nema puno prostora da se bez pomoći države radniku ponudi više.

Veliki potencijali

Dominik Raškaj, marketing i PR menadžer na portalu boljiposao.com, istaknuo je kako prigodu za BiH predstavljaju zbivanja u Rusiji i Ukrajini.

"Činjenica je da su brojni strani investitori napustili Ukrajinu i Rusiju i da sada traže potencijalne zamjene za proizvodnju, ali i obnovljive izvore energije. Kada pogledate, većina tvrtki u Europi ovisi o plinu koji je glavni u proizvodnji električne energije za pojedinu državu. Upravo i Europska komisija razmišlja popustiti oko pitanja termoelektrana i njihovog prekida i tu se u igru vraća BiH koja se spominje kao glavni izvoznik el. energije", kaže Raškaj. On ističe kako je sada iznimno važno poraditi na PR-u države, a politička prepucavanja ostaviti po strani kako bi iz cijele ove priče izišli kao pobjednici.

Primjerice, u Hrvatskoj se već primaju informacije kako su tvrtke počele nuditi i smještaj građanima Ukrajine uz radno mjesto što će se najviše osjetiti za vrijeme turističke sezone kao sezonski radnici. Kako bude vrijeme odmicalo i povećao se dotok izbjeglica, tako će se taj trend preliti i u BiH.

"Ono što mi možemo kao tvrtka za posredovanje u zapošljavanju i što inače radimo jest sugerirati klijentima da potencijalnoj radnoj snazi osiguraju pristojan smještaj za njih i obitelji. To se u Njemačkoj radi već par godina i pokazalo se učinkovitim u pronalasku radne snage. Tu bi prije svega trebao profitirati građevinski sektor, prerađivačka industrija i dio turističke sezone", dodaje.

Raškaj navodi kako BiH ima potrebu za radnom snagom, a Ukrajinci su kvalitetna radna snaga koja želi raditi i naravno da se osjeća u toj državi sigurno.

"Netko će sada reći da ima i naših radnika koji traže posao. Da, ima, ali očigledno svi žele laku zaradu. Ono što je najveći problem kod naših generacije jest da većina njih ne zna što je radno vrijeme od 8 do 16. Pa se zalete i odluče napustiti BiH i onda tek gore se uvjere što je pravo radno vrijeme", navodi on.

U tvrtki BoljiPosao koja posreduje u zapošljavanju dodatno su dobili na značenju nakon početka rata u Ukrajini. PR menadžer upozorava kako tom činjenicom nisu nestali problemi koji se tiču svih građana Bosne i Hercegovine i poduzetnika. Po njegovim riječima, potrebno je pomoći gospodarstvenicima poticajima u svim bitnim sektorima, olakšanjima u vidu smanjenja poreza. Posebno izazovnim ocijenio je što je došlo do poskupljenja roba što je iznimno otežalo poziciju radnika u BiH.

Nova prilika

S druge strane, aktualna kriza bi se mogla razumjeti kao prilika. No, kakav će biti ishod - pozitivan ili negativan, ovisi o BiH.

"Zbog te situacije ne smije se stvarati panika u BiH i to je jako neozbiljno. Pozivam lokalne političare da se ostave prazne priče i nacionalne politike te da se bave rješavanjem problema poslodavaca kako na lokalnoj, tako i na županijskoj razini. Ovo trenutačno što se radi stvara samo suprotan učinak, na internetu ima svega i svačega, raznih dezinformacija analitičara, političara koji stvaraju paniku i uništavaju ekonomiju BiH. A nisu svjesni koliko zapravo trenutačno potencijala ima BiH za brojne razvoje u raznim granama gospodarstva, koliko neiskorištenih zemljišnih površina u poljoprivredi", rekao je Raškaj u izjavi za Večernji list.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?