Davor Ivo Stier

BiH mora prijeći s Daytona na put prema Europi

Davor Stier
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
29.03.2014.
u 10:26

Za složenu državu kao što je BiH, jedino federalizam može osigurati ravnopravnost svih

Davor Ivo Stier, hrvatski političar i diplomat, zastupnik u Europskom parlamentu, član Hrvatske demokratske zajednice, u intervjuu za “Večernji list” govori o svojim dojmovima s manifestacije Večernjakov pečat, kao i o europskom putu BiH. Stier kaže kako političari BiH što prije trebaju prijeći s Daytonskog sporazuma na put koji će ovu zemlju odvesti u Europu.

• Ove godine ste prvi put sudjelovali na manifestaciji Večernjakov pečat, kakvi su vaši dojmovi?

Ovo je još jedan dokaz da je Večernjakov pečat prvorazredna manifestacija koja je pokazala tu europsku snagu koja doista postoji u Bosni i Hercegovini, tu volju da se krene europskim putem, pa i kroz ove nagrade je upravo odaslana jedna vrlo snažna poruka, poruka mira iz BiH. Znamo da je Europska unija dobila Nobelovu nagradu za mir, prema tome, to je i jedna europska poruka. Ja čestitam Večernjaku još jednom na organizaciji ove manifestacije, kao i svim dobitnicima nagrade. Posebno me veselilo da su i papa Franjo i papa Benedikt XVI. proglašeni Osobama godine.

• Vi kao europski parlamentarac često spominjete BiH, osjetljivi ste na ovu zemlju, tražite neko rješenje za nju. Ima li rješenja za BiH i kako vi vidite cijelu situaciju u ovoj zemlji?

Apsolutno nema nikakvog razloga da BiH nema tu europsku perspektivu. Mi smo u rezoluciji Europskog parlamenta jasno označili smjernice koje mogu osigurati takvu europsku perspektivu.

To je odbacivanje separatizma, centralizma, a opredjeljivanje za federalna rješenja. Za složenu državu kao što je BiH jedino federalizam može osigurati ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i svih građana BiH, a to je preduvjet za europski put. To je preduvjet da se kroz europski put podigne standard svih ljudi u BiH. Ne treba odustati od toga. BiH ima upravo tu svoju budućnost u EU, a naša je uloga da kao zastupnici u Europskom parlamentu zagovaramo takvu europsku perspektivu kroz ispunjavanje tih vrlo jasnih kriterija.

• Ima li Hrvatska podršku u tom europskom putu BiH, podršku drugih zemalja?

Nas je svega 12 zastupnika iz Hrvatske u Europskom parlamentu, a uspjeli smo donijeti rezoluciju s velikom većinom glasova. Rezolucija prvi put iskazuje da su i separatizam i centralizam kočničari europske budućnosti, a federalizam je taj put koji vodi prema Europskoj uniji. Zaista, taj naš stav ujedno je postao i stajalište Europskoga parlamenta. Naše ideje, ako su dobro artikulirane, mogu dobiti potporu cijelog EU-a. Ta rezolucija od 4. veljače je dokaz tome, a naravno da moramo na tome i dalje raditi.

• U BiH se stječe dojam da su se domaći političari pozabavili Daytonom, mnogo više nego putem k EU. Kako komentirate ovakav stav?

BiH mora započeti taj prijelaz od daytonskog uređenja k jednom europskom federalnom uređenju. Ta tranzicija je nužna. Promjena Izbornog zakona i režima je prvi korak. Nažalost, do sada to nije postignuto, upravo jer je bilo odbijanja takvih federalnih principa, ali ja mislim da je to, ipak, nužno, ne samo zbog ravnopravnosti hrvatskog naroda, nego zbog toga što će na takav način svima u BiH biti bolje.

Mislim da moramo ustrajati na tome, a naravno da čim prije politički čimbenici prihvate taj put u EU, to će biti bolje za cijelu zemlju.

Ključne riječi

Komentara 2

JM
jezero-matica
14:15 30.03.2014.

Gosp.Stier velika vam hvala za sve sto cinite za BiH i Hrvate koji u njoj zive! Posebno na Rezpluciji EU Parlamenta o BiH,koja je unijela nemir medju Centralisticko-Unitarne snage koje od rata provode politiku marginalizacije BiH Hrvata.Ova rezolucija donosi naduu BiH Hrvatima u politickoj borbi k ravnopravnosti s druga dva naroda.Nazalost umjesto nagrade,dozivljavas degradaciju u vlastitij stranci od Udbasko-Spijunskog vodstva.NEmoj se obeshrabriti tvoje vrijeme dolazi poslije! Nadajmo se Lustraciji. "Lustracija (lat. lustratio od glagola lustro – rasvijetliti)[1] je provjera i uklanjanje iz javnog političkog života onih osoba koje su bile aktivne u službi totalitarnih režima (članovi nacionalsocijalisticke i komunističkih partija te službenici i doušnici njihovih tajnih službi".Ja bih jos dodao njihove sljedbenike,abolirane cetnike i sve lopove iz privatizacije i makinacije!

DU
Deleted user
14:18 30.03.2014.

Šteta je trošiti Štira ( tako ih zovemo u mome kraju) za Europu ....... to je čovjek za Pantovčak. Kakav Josipović i bratija moj narode ???????????

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?