bankrot bi osjetio svaki građanin

BiH mora izbjeći bankrot, rezanje plaća i mirovina dovelo bi do gladi

09.10.2020.
u 07:00

Ekonomski stručnjaci proteklih dana navode da je BiH blizu bankrota jer je u drugom kvartalu pad BDP-a 10,8 posto. Kad je država u pitanju, ona zbog financijskih problema ne može propasti kao što neke privatne tvrtke propadnu, što je svojedobno objasnila ekonomska stručnjakinja Vedrana Pribičević, piše Večernji list BiH.

- Države često posuđuju novac od unutarnjih i vanjskih kreditora kako bi financirale deficit proračuna koji nastaje nerazmjerom prihoda i rashoda proračuna. Taj novac mogu posuditi ili izdavanjem obveznica i prodajom istih stranim investitorima s jedne strane ili uzimanjem kredita s druge strane. Država proglašava bankrot onda kada ratu duga koji stiže na naplatu nije u stanju vratiti djelomično ili u potpunosti - objasnila je.

Pad standarda građana

U Europi su zemlje u posljednjih 200 godina bankrotirale više od 60 puta. Svjetski rekorderi su Venezuela i Ekvador, koji su bankrotirali više od deset puta. No, onda dolazi do problema za stanovništvo, a s obzirom na to u kakvom je BiH stanju, moglo bi doći i do teškog siromaštva i gladi. Međunarodne financijske institucije tražile bi velike fiskalne prilagodbe i drastično rezanje plaća u javnom sektoru, rezanje mirovina i drugih socijalnih davanja. Standard građana bi pao pa bi ionako osiromašeno društvo bilo još siromašnije. Ovih dana analitičari razgovaraju o ovakvom stanju i spominju što je to najlošije što se u pandemiji dogodilo da je BiH došla na rub bankrota. Jedan od razloga zasigurno je manjak novca iz dijaspore. U 2019. godini doznake iz inozemstva iznosile su oko 3 milijarde KM i činile su blizu 10 posto BDP-a, a gdje je još novac koji se nije slao preko računa. Ove godine priljev doznaka mogao bi pasti i do 40 posto.

Zemlja koja je loše stajala i bez virusa suočava se s mogućnošću duboke recesije, što se navodi i u Programu ekonomske stabilizacije i oporavka u Federaciji BiH. Međutim, potrebno je žurno tražiti rješenja da se izbjegne bankrot. U spomenutom programu navedena se neka od rješenja i ciljeva, odnosno što se želi postići dosad danim mjerama, ali i onima koje se planiraju. Činjenica je da će se crna statistika nastaviti dok god traje pandemija, ali treba spašavati što se spasiti da kako bi se izbjegao crni scenarij.

Prije svega, potrebno je očuvanje radnih mjesta, zatim održavanje fiskalne stabilnosti, koja uključuje stabilnost isplate mirovina i drugih socijalnih davanja.

Pripreme za proračun

Važno je sačuvati izvoz i dodatno ga jačati u segmentima u kojima je to moguće, održati makroekonomsku stabilnost, reformirati javna poduzeća, ojačati zdravstveni sektor i ubrzati provedbu javnih investicija. Upravo posljednja najavljena mjera mogla bi donekle ublažiti ekonomske posljedice kada su u pitanju najpogođeniji sektori kao što su turizam, poljoprivreda, izvoz i prijevoz te zdravstveni sektor. Već se uvelike radi i priprema za proračun FBiH za 2021. u koji će se ugraditi i subvencije za poslovanje. U najtežoj poslijeratnoj godini u BiH mora se djelovati brzo i učinkovito jer se neizvjesnost nastavlja, a ako se želi ostvariti uspjeh i izbjeći najcrnji scenarij, onda je potrebno napraviti iskorak koji će ovoj zemlji omogućiti kvalitetne temelje za novi početak nakon završetka pandemije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije