Mektić:

BiH lider u regionalnoj borbi protiv terorizma

Dragan Mektić
25.04.2016.
u 17:40

Zajednička komisija za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas Izvješće o radu Vijeća ministara BiH za 2015. godinu u dijelu nadležnosti komisije.

Podržani su izvještaji o radu: Ministarstva obrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH,  Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije, Službe za poslove sa strancima, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Agencije za policijsku podršku,  Agencije za školovanje i stručno usavršavanje, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja.

Komisija je podržala i izvještaje o radu: Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u dijelu koji se odnosi na uvoz i izvoz naoružanja i vojne opreme;  Ministarstva civilnih poslova  u dijelu koji se odnosi na protuminske akcije u BiH - Centar za uklanjanje mina - BH MAC, te Državne regulatorne agencije za radioaktivnu i nuklearnu sigurnost.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je, govoreći o borbi protiv terorizma, kazao da se otišlo korak dalje, te da je pokrenuta regionalna inicijativa za borbu protiv terorizma.

- Čak smo uspjeli i to da BiH bude lider u tom projektu. Postigla se politička suglasnost u okviru Brdo procesa. Idemo ka tome da stvorimo jedan regionalni centar za borbu protiv terorizma na zapadnom Balkanu - kazao je Mektić članovima Zajedničke komisije.

Osim toga, istaknuo je, koliko je bitna zajednička regionalna borba protiv terorizma, bitno je i sprječavanje krijumčarenja oružja s prostora zapadnog Balkana u EU.

Mektić je informirao članove komisije o tome da je postignut dogovor i o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca koji će se uskoro naći na sjednici Vijeća ministara BiH.

- Kad je u pitanju Ministarstvo sigurnosti, rekao bih da ćemo zajedno s našim agencijama, postići napredak i u oblasti borbe protiv terorizma. Sigurno ćemo postići bolje rezultate i u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala. Isto tako, nadam se da ćemo pokrenuti definitivno i proces borbe protiv korupcije, jer se od BiH, kad je u pitanju borba protiv korupcije, traže sada konkretni rezultati - istaknuo je Mektić.

Po njegovim riječima, ocjena je i EU da "imamo jako dobar pravni okvir, da imamo usklađeno naše zakonodavstvo, ali su potrebni sada konkretni rezultati, a konkretni rezultati pokazuju se samo pravosnažnim presudama".

Mektić je, između ostalog, kazao i to da „ne trebamo dozvoljavati sebi da u BiH preuveličavamo problem terorizma".

- Ne želim da pod tepih guramo nijednu terorističku prijetnju, nijedan oblik radikalizacije i nasilnog ekstremizma, ali da to bude jedna realna priča, da na bilo koji način ne preuveličavamo taj problem i da svi zajedno radimo na njegovom rješavanju - zaključio je Mektić.  

Zajednička komisija za obranu i sigurnost PSBiH podržala je danas principe Prijedloga zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe dvojne namjene, kao i Prijedlog zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Usvajanjem predloženih zakonskih rješenja prestale bi važiti odredbe Zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH iz 2009. godine, u čijem sadržaju su konstatirani nedostaci u dijelu propisa i postupaka koji nisu u potpunosti usklađeni sa zakonodavstvom EU.

Članovi Komisije primili su k znanju Operativni plan za prevazilaženje stanja u vezi s nabavkama za potrebe Oružanih snaga BiH, čiji je sačinitelj  Ministarstvo obrane BiH. Komisija je zaključila da od Ministarstva obrane BiH očekuje dostavljanje tromjesečnih informacija u vezi s ovim pitanjem.

Primljena je k znanju i Informacija parlamentarnog vojnog povjerenika BiH o proceduri unaprijeđenja časnika Oružanih snaga BiH po natječaju koji je proveden krajem 2015. godine.

Zajednička komisija za obranu i sigurnost BiH podržala je i dostavit će u dalju parlamentarnu proceduru poslaničku inicijativu Denisa Bećirevića i Senada Šepića kojom se „zadužuje Ministarstvo sigurnosti BiH da, najkasnije u roku od trideset dana od usvajanja ove inicijative u Zastupničkom domu PSBiH, napravi i u parlamentarnu proceduru dostavi Informaciju o djelovanju organizacija i grupa koje na teritoriji BiH šire vjersku, nacionalnu i svaku drugu mržnju."

Primljena je k znanju  i Informacija o potrebnim izmjenama zakona i propisa u skladu s Ustavom BiH kojima bi se omogućila brža i efikasnija borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, čiji je sačinitelj Ministarstvo sigurnosti BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?